NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging

Vindmøllene i Eigersund kommune i Rogaland er allerede bygget, men mange rundt om i landet er negative til planen om å bygge vindmøller i deres nærmiljø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vindmøllene i Eigersund kommune i Rogaland er allerede bygget, men mange rundt om i landet er negative til planen om å bygge vindmøller i deres nærmiljø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i sin langsiktige analyse at det grunnet folkelig motstand er uvisst hvor mye vindkraftutbygging vi vil få.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med fallende kostnader for vindkraft blir det lønnsomt å bygge ut vindkraft flere steder i Norge. Motstanden mot vindkraft har imidlertid økt, og det er usikkert hvor mye utbygging av vindkraft vi vil få i tiden fremover, skriver NVE i analysen, ifølge Klassekampen.

Direktoratet legger i analysen fram tre scenarioer for vindkraftutbygging i Norge. I scenarioet «lav utbygging» er det tenkte bakteppet at politikerne ikke gir noen nye vindkonsesjoner fram til 2030, og at NVEs forslag til nasjonal rammeplan forkastes.

Men selv med stans i nye konsesjoner, venter NVE at det vil bli mer vindkraft enn i dag – til 19 terrawatttimer (TWh) i 2025.

– Selv i det lave scenarioet vil kapasiteten øke sammenlignet med i dag, sier NVE-direktør Ketil Lund til avisa.

I det høyeste scenarioet venter NVE at det bygges ut slik at produksjonen vil være på 38 TWh i 2040.

NVE har pekt ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene. Olje- og energidepartementet har fått over 5.000 høringssvar i saken.