Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi

Knivangrepet inne i denne Kiwi-butikken i Oslo ble først etterforsket som terror. Tirsdag startet rettssaken mot en russisk mann som er tiltalt for drapsforsøk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Knivangrepet inne i denne Kiwi-butikken i Oslo ble først etterforsket som terror. Tirsdag startet rettssaken mot en russisk mann som er tiltalt for drapsforsøk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 20 år gamle russeren som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe to personer i en butikk i Oslo i januar, nektet straffskyld i Oslo tingrett tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han svarte nei på begge tiltalepunkter, drapsforsøk på en kvinne og en mann i butikken i Møllergata en ettermiddag i januar i år.

Russeren var ifølge tiltalen psykotisk under angrepet. Statsadvokat Marit Formo sa i sitt innledningsforedrag at det vil bli nedlagt påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. 20-åringen har for tiden adresse Dikemark sykehus.

Den 26 år gamle kvinnen ble påført livstruende skader da russeren knivstakk henne i ryggen. Ifølge tiltalen forsøkte russeren kort tid etter å drepe en mann inne i butikken ved å gjentatte ganger prøve å stikke ham med en kniv. Mannen gjorde kraftig motstand og kom seg unna uten å bli truffet av kniven.

Tvungent psykisk helsevern

Aktor, statsadvokat Marit Formo, sa at politiet fikk tidlig mistanke om psykisk lidelse hos tiltalte. Hun viste til at de to sakkyndige som ble oppnevnt av retten 1. februar har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Den rettsmedisinske kommisjonen har ikke hatt noen bemerkninger til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der legges det til grunn at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han kan derfor ikke straffes, men dømmes til tvungen behandling, sa aktor.

Påtalemyndigheten mener at det er fare for fremtidig vold.

Kan bortvises

Tiltaltes forsvarer, advokat Ola Lunde, sa at en overlege ved Dikemark sykehus der hans klient har vært innlagt siden mars i år, er innkalt som vitne i saken.

– Vi mener det kanskje er tegn til en viss bedring de siste fire til seks ukene. Det vil vi få en belysning av, sa han.

Lunde la til at forsvaret vil bestride de sivile kravene på 300.000 kroner til hver av de fornærmede. Han stilte også spørsmål ved hvor lenge man skal holde på 20-åringen.

– UDI har hjemmel for å bortvise ham. Det blir et tema å se hvor lenge vi skal ta vare på ham her, om det er vårt ansvar eller et russisk ansvar.

Oslo tingrett har satt av fire dager til behandlingen av saken.