Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) tilbyr ekstra økonomisk hjelp til retur til marokkanere som har fått avslag på sine asylsøknader. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) tilbyr ekstra økonomisk hjelp til retur til marokkanere som har fått avslag på sine asylsøknader. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 18 av nesten 500 asylsøknader fra marokkanere er blitt innvilget de siste fem årene. Nå vil regjeringen gi ekstra støtte for dem som frivillig reiser hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fram til 31. desember i år vil marokkanere som reiser frivillig tilbake til Marokko få 2.000 euro – rundt 21.000 kroner – ekstra for å dra. Dette kommer i tillegg til den ordinære hjemreisestønaden på 20. 000 kroner, skriver Vårt Land.

Foreløpig har kun 12 personer søkt om slik støtte.

Marokko er et av de landene som Norge ikke har skrever returavtale med, og ifølge Statistisk sentralbyrå er nesten all innvandring fra Marokko familieinnvandring, direkte eller indirekte knyttet til arbeidsinnvandringen tidlig på 1970-tallet.

Likevel har opp mot 500 personer fra det nordafrikanske landet søkt asyl i Norge de siste årene: 441 i perioden 2014-2018, og 20 hittil i år, viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

Av disse har bare 18 fått innvilget opphold i Norge. Seks av disse har fått asyl, mens 12 har fått opphold på humanitært grunnlag. I tillegg har tre enslige mindreårige fått midlertidig opphold fram til de blir 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er det også laget en liste med egne returstrategier for åtte land i tillegg til Marokko. Disse er Afghanistan, Algerie, Djibouti, Eritrea, Etiopia, Irak, Iran og Somalia. Fellesnevneren er at det er mange fra disse landene uten lovlig opphold og med utfordringer knyttet til retur.