Stor EØS-splid i Fellesforbundet

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EØS-debatten raser i Fellesforbundet. LO-gigantens endelige veivalg kan føre til vansker for Arbeiderpartiet inn mot stortingsvalget i 2021.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralstyret i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor, har lagt ned innstilling om at det skal gjøres en offentlig utredning av EØS, og hva eventuelle alternativer til EØS vil være.

Innstillingen er omstridt i forbundet – etter forbundsleder Jørn Eggum innledet debatten søndag, hadde nesten 170 delegater skrevet seg opp på lista for å komme med innlegg i debatten.

– EØS-avtalen har uten tvil skapt utfordringer i arbeidslivet vårt. Men vi må ikke la oss lure til å tro at all dritt vi møter er på grunn av EØS-avtalen, sa forbundsleder Jørn Eggum i sin innledning til landsmøtet.

Brexit-advarsel

Videre framholdt han at det er bredt flertall for å bli i EØS, både blant Fellesforbundets medlemmer og i befolkningen. I tillegg viste han til hvordan brexit har skapt kaos i Storbritannia.

– Vi mister fort kontrollen om vi står uten allierte. Man trenger ikke lese lenge i en britisk avis før man ser akkurat dette. EØS-avtalen er en allianse som har gitt oss noen utfordringer, men samtidig sikrer den oss forutsigbarhet, handel og arbeidsplasser, sa Eggum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye motstand

I sentralstyrets innstilling heter det at en eventuell ny avtale etter utredning må bygges på WTO-regelverket og Norges handelsavtale med EU fra 1973 eller fullt medlemskap i EU.

Men sterke krefter i forbundet ønsker å skrote hele avtalen. Motstandere peker på at kraftig arbeidsinnvandring fra EØS-land har utfordret forholdene i norsk arbeidsliv og ført til problemer med sosial dumping.

Om Fellesforbundet går inn for å skrote avtalen, kan det bli nei til EØS på LO-kongressen våren 2021. Det kan gjøre det vanskelig for Arbeiderpartiet, som har slått ring om avtalen, inn mot stortingsvalget samme høst.