FNs høykommissær for flyktninger promoterer Nansenprisen med Quisling-bildeErvin Kohn: – Vidkun Quisling var ikke bare ond

Det er drøye 40 sekunder ut i denne presentasjonsvideoen at bildet med Nansen og Quisling dukker opp.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnet Vidkun Quisling er for alltid synonymt med forræderi og landssvik. Men før han ble nazist, reddet han liv med Fridjof Nansen i Sovjet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) presentasjon av Nansenprisen dukker det opp det som for mange vil oppfattes som en uventet skikkelse, landssviker Vidkun Quisling.

Det er på UNHCRs egne nettsider og deres Youtube-kanal at det ligger en video som viser arbeidet til Fridjof Nansen og Nansenprisen. Følger man godt med på videoen så dukker det opp et bilde av både Nansen og Quisling. Bildet av de to kommer omtrent 40 sekunder ut i videoen.

– Dette var vi ikke klar over før dere tok kontakt og jeg kan fortelle at det i alle fall ikke er gjort bevisst, sier talskvinne for UNHCR i Norden, Caroline Bach til ABC Nyheter.

I forbindelse med presentasjonen av Nansenpris-vinneren for 2019, advokaten Azizbek Ashurov, dukker også videoen opp. I den korte filmen fortelles det om prisen og polarhelten Fridjof Nansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nansen og Quisling sammen i Sovjet

Nansen ble utnevnt som Folkeforbundets første høykommissær for flyktninger i 1920 og fikk ansvar for å hjelpe statsløse flyktninger etter første verdenskrig og senere med nødhjelp for å bekjempe hungersnøden i Sovjetunionen, spesielt i dagens Ukraina. Det var under denne humanitære katastrofen at Vidkun Quisling ble en del av hans innerste stab.

Tilstedeværelsen i området gjorde at det ble samlet inn mye penger og flere hundre tusen mennesker ble reddet fra hungersnøden. Denne tiden var også Quislings første møte med offentligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet som frekventerer på videoen til UNHCR stammer trolig fra denne tiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kohn: –Quisling ikke tvers gjennom ond

– Min holdning er at menneskers ulike gjerninger står for seg. Mennesker tar både gode og dårlige valg i livet. Hjelpearbeidet i Sovjet var blant de gode. Å tegne Quisling som en mann som bare tok gale valg i livet, eller en mann som var ondskapsfull tvers gjennom, vil ikke være et sant bilde, sier forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo og nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener videoen til UNHCR er god og viser det viktig arbeidet Nansen sto bak.

– Min fetter Herman Kahan overlevde Auschwitz. Han kom til Norge på et Nansenpass, sier Kohn.

Nansenpass var et identitetsbevis utstedt av Folkeforbundet for statsløse flyktninger.

Les også: Israels ambassadør: – ALLE nordmenn er ikke etterkommere av Quisling

«Politiske tanker ved Fridtjof Nansens død»

Ved Nansens død i 1930 skrev Quisling artikkelen «Politiske tanker ved Fridtjof Nansen død. Av kaptein Vidkun Quisling» der Quislings tydelige rasistiske historiefortolkning av den russiske revolusjonen skinner gjennom.

Tre år senere stiftet han det fascistiske partiet Nasjonal Samling, før han gjorde et forsøk på statskupp i kjølvannet av tyskernes invasjon av Norge i 1940. Quisling ble dømt til døden og skutt på Akershus festning 24. oktober 1945.