Kolonial.no er en miljøsinke som bør skjerpe seg

Disse matvarene ble fordelt på fire bæreposer av Kolonial.no. Ikke akkurat bærekraftig. Foto: Martin Huseby Jensen
Disse matvarene ble fordelt på fire bæreposer av Kolonial.no. Ikke akkurat bærekraftig. Foto: Martin Huseby Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke fikk vi varene våre i seks bæreposer. Det er idioti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Martin Huseby Jensen
Journalist, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingenting slår å få varene levert på døra. Jeg tipper det også er langt mer miljøvennlig enn om jeg startet den ti år gamle dieselbilen og kjørte til nærmeste butikk, en kilometer eller så unna. Bilene til Kolonial.no leverer tross alt til flere enn bare én husstand, det gjør ikke min bil. Men i det siste fremstår tjenesten som svinete.

Vi leser og hører om det i nyhetene. Plast som finnes i naturen. Fra sjøen til toppen av fjellet. Folk slenger det fra seg.

En hyggelig mann fra Kolonial.no ringer på døren og leverer varene denne uken. 36 varer fordelt på 6 bæreposer. Datteren på snart fire og jeg takker for leveringen og går i gang med å pakke ut matvarene.

Så du tallet? 36 varer fordelt på 6 bæreposer. I vår lille familie er det jeg som har tatt meg av å handle inn matvarene nesten hver uke. Helt greit, synes vi begge. Men selv med 40 varer blir det ikke så mange bæreposer som Kolonial klarer å ende opp med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor er bærekraften i dette?

Så jentungen og jeg gikk gjennom posene. To av dem er fylt de randen. De fire resterende - vel:

I pose nummer tre er det én brokkolibukett. I pose fire er det en eske med sopp, en pakke margarin til steking og pakke margarin til brødskiva. Altså tre ganger flere ting enn i posen før. Vi går videre til pose fem. Her har de lagt to melkekartonger av 1,75 liter. I den siste posen er det en pakke cherrytomater og en agurk.

Altså åtte gjenstander som med letthet kunne vært pakket i en pose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, samstemmer fireåringen.

Hun har vært med pappa på matbutikken mang en gang før.

Men, hører jeg noen si, det kan jo ha med logistikken å gjøre. Altså når varene plukkes. Jo, selvsagt, men hvorfor ligger tomater og agurk i en pose, brokkoli i en annen og sopp i en tredje? Disse tingene pleier å ligge sammen i butikken. Er det så forskjellig på lageret?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og, alle matvarene har emballasje. Dersom de ikke har det, kan du være sikker på at de er pakket inn i litt ekstra plast. Hvor er bærekraften i dette?

Dessuten, vi har tenkt på dette en stund i husholdningen vår, vi var ekstra påpasselig med å sjekke om det finnes alternativer. For eksempel banankasser - de fungerer jo fint til flytting - kanskje kan de fungere til matvarer. Eller hva med de fine grønne, sammenleggbare kurvene som grønnsakshandlere og grossister bruker? Kunne ikke maten leveres i disse - og så bytte neste gang vi får levering. Liksom pant.

Skjerp dere, Kolonial. Gå foran og avskaff bæreposen.

Reaksjon fra Kolonial: Derfor kan du få mange og halvfulle poser hos oss