Ikke en sånn mann

I april fortalte Trond Giske og Haddy N'jie sin historie i Vårt lille land på TV 2.
I april fortalte Trond Giske og Haddy N'jie sin historie i Vårt lille land på TV 2. Foto: Tv 2. Frank Melhus / TV 2

Fortellingen i Haddy Njies bok er gjenkjennelig: Han er ikke en sånn mann, han er en god kjæreste, en god venn, et godt menneske. Utallige menn forsvares via disse mytene.

Stemmer: Heidi Helene Sveen
Samfunnsviter, forfatter og feminist

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)

Det slår meg under lesningen av Haddy Njies «Dagbok», der hun uforbeholdent tar sin mann Trond Giske i forsvar, at denne måten å tenke og resonnere på, er noe jeg har hørt mange ganger tidligere, både i rettsaker om voldtekt, og i gjentakende debatter om seksuelle krenkelser: De anklagede forsvarer seg ved å mistenkeliggjøre kvinnene, ved å bagatellisere hendelsene, og som i Njies bok: beint ut hevde at anklagerne lyver.

Aller først, Haddy Njies bok kan leses som et sjeldent selvportrett av en kvinne som raser og fortviler over mediedrevet og den voldsomme påkjenningen det er å være pårørende til en offentlig person som er under angrep. I utmalende og hyppige passasjer maner Njie frem leserens empatifølelser ved å brette ut sin livslange sårbarhet og litenhet. Verden er skummel og farlig, hun er ofte redd, bekymrer seg og grubler mye, generelt sett. Så kommer varslersaken mot mannen hennes deisende i fanget: Nå er det «krig», og det er «kamp på liv og død.» Pårørendeperspektivet er utvilsomt interessant og relevant å løfte frem i saker som er så offentlige som Giske-saken. Altfor sjelden får vi innsikt i disse historiene, og boka er et viktig bidrag her.

Sett utenfra minner historien om noe vi har sett mange ganger før.

Stand by your man

Men boka til Njie er også noe mer. Den er et dokument over hvordan en kvinne tar sin mann kompromissløst i forsvar mens han kjemper for å beholde makt og posisjon. Sett utenfra minner historien om noe vi har sett mange ganger før: tilgivende kvinner, som til tross for mannens eskapader, stiller seg lojalt ved sin mektige manns side mens han står i stormen. Njie adresserer denne rollen i boka, men mener hun ikke er en av disse kvinnene, fordi hennes mann, i motsetning til de andres, ikke har gjort noe galt. Hun støtter ikke mannen sin til tross for hans feiltakelser, men fordi han ikke har begått noen. Det er ingen tillit som er brutt, ingenting å reparere.

Ifølge Njie, som går systematisk gjennom varslene i boka, er det bare ett av de fem varslene mot Giske som er reelt, nemlig «Tromsø-varselet». Men heller ikke dette er egnet til å komme mellom henne og Trond: «Jeg rystes ikke av Tromsø-varselet. Han skyldte henne en beklagelse, ikke meg. Den har hun fått.»

Hun angriper varslerne, og plasserer seg dermed i sentrum av begivenhetene.

Les kommentaren: Ære være fagbevegelsen for at de arbeidsfolks rettigheter på alvor

Den gode mot de onde

I det Njie beskriver som sin egen «blodtåke», bretter hun opp ermene og gjør seg til en aktør i en konflikt hun i utgangspunktet ikke var en del av. Hun angriper varslerne, og plasserer seg dermed i sentrum av begivenhetene, med den konsekvensen at varslerne plutselig har fått en ny motstander de må forsvare seg mot. Njie gjør det umulig for dem å legge saken bak seg. Boka og lanseringsintervjuene inviterer til omkamp, i en sak som formelt sett ble avsluttet 25. januar 2018, og hun gjør det i form av et bakholdsangrep. Ingen av varslerne fikk vite om boka før den var overalt i nyhetene.

Raseriet og hevntankene i boka til Njie skal leses som et tidsbilde på hva hun tenkte og følte der og da, men det ville være vel så interessant å høre hva hun tenker om alt dette nå, gitt at hennes personlige «blodtåke» har lagt seg. Står hun fremdeles ved alle de fæle karakteristikkene hun deler ut i boka? Det eneste vi vet er at konklusjonen består: Under lanseringsintervjuet på Lindmo gjentar hun at Trond Giske aldri har trakassert noen.

Les kommentaren: Se, en sosialdemokrat med suksess

Misbruk av #metoo

«De som har varslet mot Trond er ikke maktesløse. De fleste er like privilegerte som oss og gjør karrière i politikk, kulturliv, organisasjoner: De har høy utdannelse. De sier de varsler for beskytte andre kvinner, de som egentlig er sårbare. De vil skape revolusjon på vegne av noen de tror finnes. De vil ta makt fra en de tror misbruker den. De tilegner seg makt basert på andre kvinners historiske avmakt», skriver hun.

På det tidspunktet var Njie kjent med innholdet i varslene. Hun visste at den ene varsleren, Line Oma, var 23 år og praktikant da hendelsen skjedde, Trond Giske var 43 og statsråd: «Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til.»

At anonymiseringen glipper, er oppsiktsvekkende i en bok som går knallhardt i rette med pressens hensynsløse fremferd.

Den andre varsleren, Sunniva Andreassen, var 18 og 19 år da de to hendelsene skjedde, Trond Giske var 41 og kulturminister: «Han kysset og befølte meg mot min vilje.» Året etter: «På rommet ville han fortsette å drikke mer øl, og forsøkte også å kysse henne. Varsleren drakk noen slurker av en øl, men avviste kyssingen og forlot rommet.»

Njies karakterisering av varslerne som ressurssterke og «like privilegerte som oss» kan umulig gjelde disse to. Hvorvidt beskrivelsene passer på de andre tre varslerne, vet bare Njie og noen få til, ettersom de hele tiden har vært anonyme, noe de også har krav på gjennom varslervernet. I alle fall inntil denne boken kom ut. For her burde nok forlag og forfatter gått en runde til for å sikre anonymiseringen. Beskrivelsene Njie gir av den ene varsleren gjør det fullt mulig å identifisere personen, man trenger ikke engang ha kjennskap til saken fra før. At anonymiseringen glipper, er oppsiktsvekkende i en bok som går knallhardt i rette med pressens hensynsløse fremferd. Sånn sett faller Haddy Njie dessverre for eget grep.

Les kommentaren: Hva Nixons skjebne forteller om Trumps utsikter

«Æ e bare Trond fra Trondhjem.»

I boken kommer Njie med flere interessante refleksjoner rundt makt og misbruk, men hun gjør seg også naiv på mannens vegne når hun beskriver Giske som «uutholdelig umoden». I Njies øyne var en av landets mest suksessrike karrièrepolitikere helt blind for alt som hadde med egen makt å gjøre: «Makten har ikke forandret Trond så mye som man skulle tro, den har snarere forandret ham for lite. Han har ikke justert måten han møter andre på.» Men maktmisbruk fordrer ikke at den mektige er selvbevisst i gjerningsøyeblikket. Akkurat som trakassering kan forekomme selv om det ikke var ment sånn.

Det er lettere å opprettholde et fiendebilde hvis fienden ikke har menneskelige trekk.

Njies beskrivelser av Giske står i sterk kontrast til hvordan hun på dette tidspunktet vurderte kollegene rundt ham, som hun beskriver som hensynsløse og maktsyke, og varslerne som «maktspillere», «forbanna snikskyttere». Ikke bare varslerne, men alle Njie var sint på i denne perioden er navnløse i boka. Det er ukjent for meg hvorfor Njie benytter dette grepet, men effekten er at det fratar de omtalte noe av sin menneskelighet. For leseren fremstår de aldri som noe mer enn sjablonger og representanter for en tvilsom agenda. Det er lettere å opprettholde et fiendebilde hvis fienden ikke har menneskelige trekk.

Ikke en sånn mann

For meg, som i et tiår har observert og deltatt i den offentlige debatten om seksuelle krenkelser, og som har overvært mange rettssaker om voldtekt, er narrativene i Njies bok gjenkjennelige: Han er ikke en sånn mann, han er en god kjæreste, en god venn, et godt menneske. Det som skjedde var ikke vondt ment, han forstod ikke hva han gjorde, og handlingen kan derfor ikke telle som et «ekte» overgrep. Kvinnene på sin side, har skjulte motiver, de er hevngjerrige, eller de vil oppnå fordeler ved å varsle.

Det har vist seg svært vanskelig å få bukt med forestillingen om at for å gjøre ondt må man være ond.

Utallige menn forsvares via disse mytene, og vi må anta at de har en viss appell, i hvert fall blant lekdommere og allmennheten. Det har vist seg svært vanskelig å få bukt med forestillingen om at for å gjøre ondt må man være ond. At gode mennesker kan gjøre dårlige ting er bare en teoretisk mulighet, for straks vi står der med et menneske av kjøtt og blod, så vegrer vi oss for å anklage. Og på sett og vis er det et sympatisk trekk ved oss mennesker, at vi har så vanskelig for å tro vondt om de vi ser på som gode. Men det har sin pris, og vi må faktisk ta den diskusjonen, om hva omkostningen er når vi gjør oss selv naive i møte med skadelige handlinger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Medier: Sondland retter anklager mot Trump15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris
Siste nytt
16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkMedier: Sondland retter anklager mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris
Populært