Hvorfor skal minoriteters rasisme stå uimotsagt?

Illustrasjonsfoto viser en markering mot rasisme i Sverige.
Illustrasjonsfoto viser en markering mot rasisme i Sverige. Foto: Anders Wiklund / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig å snakke om begge sidene av saken og å ta begge seriøst, slik at vi kan skape trygge omgivelser og et trygt samfunn for oss alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer
Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

24. oktober holder vi i Groruddalstinget et folkemøte som vi har kalt «Hvordan motvirkes rasisme og omvendt rasisme i Groruddalen?» På dette folkemøtet skal vi få besøk av talere som vil fortelle oss hva rasisme er, om rasismen blant minoritetsmiljøer og om rasismen fra mennesker med minoritetsbakgrunn utført mot mennesker med etnisk norsk bakgrunn.

Mange reaksjoner har kommet etter at vi annonserte dette folkemøtet på Facebook og i denne kronikken ønsker jeg å gå inn på hvorfor dette folkemøtet holdes.

Når du leser ordet rasist eller ordet rasisme, vil du danne deg et bilde i hodet.

Jeg og alle andre i Groruddalstinget er enige i at ordet omvendt rasisme er et lite brukbart begrep og er tulleord, da rasisme er rasisme uansett hvem som utfører det. Ordet omvendt rasisme blir på folkemunnen brukt om rasisme rettet mot den etniske majoriteten i en befolkning. Vi i Groruddalstingen velger å bruke dette ordet i overskriften vår for å klargjøre hvilken side av rasismen vi denne gangen ønsker å diskutere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du leser ordet rasist eller ordet rasisme, vil du danne deg et bilde i hodet. Gjerne av en hvit person som sier uakseptable ting eller oppfører seg på en uakseptabel måte mot en person med mørk hud eller svart hår. Men rasisme kan også gå den andre veien og det er dette vi ønsker å snakke om denne gangen.
Flere av de som har tatt kontakt med oss på Facebook eller som direkte har ringt til meg, har sagt at folk med minoritetsbakgrunn ikke kan være rasister mot folk med etnisk norsk bakgrunn, da rasisme utføres av majoriteter mot minoriteter. Det er først når det er større grupper mot mindre grupper, at vi kan kalle det rasisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lys, blond jente kom for å sette seg ved siden av dem, da de to jentene spurte: «Er du muslim?»

En slik definisjon styrker det vi ønsker å diskutere på folkemøtet fordi det på noen skoler i Groruddalen er slik at majoriteten av elevene er elever med minoritetsbakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele ideen til folkemøtet startet da jeg en dag satt på Fubiak (biblioteket på Furuset). På bordet foran meg satt det to jenter med minoritetsbakgrunn og perlet. En lys, blond jente kom for å sette seg ved siden av dem, da de to jentene spurte: «Er du muslim?» Jenta svarte at hun ikke var det, og fikk da beskjed om å sette seg på et annet bord for dette bordet var forbeholdt muslimer og andre med mørkere hud, og at det ikke var for de med blondt hår og blå øyne. Jeg tok grep den dagen, men dette er et problem som flere ganger er observert i Oslo. Blant annet har elever ved en av skolene i Groruddalen hatt fotballkamper der muslimer har spilt mot etnisk norske elever.

Da vi i styret en dag satt og diskuterte dette, kunne en av styremedlemmene fortelle om en jente som aldri ble med sin medelev hjem selv om hun alltid ble invitert. Da medeleven spurte om grunnen, svarte jenta: «Du er ikke brun i huden, jeg får ikke besøke de som ikke er like brune som meg.»
Dersom vi ikke belyser problemet i dag og sammen jobber med å finne gode løsninger, kan vi ende opp med et samfunn med enda større oss-mot-dem skille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så, hvorfor skal minoriteters rasisme stå uimotsagt? Ved å ta opp dette temaet, likestiller vi absolutt ikke den historiske, strukturelle og sosiale rasismen som oppleves av rasifiserte med rasismen de med lyst hår og blå øyne opplever. Vårt mål er heller ikke å legge skjul på at rasisme mot mennesker med minoritetsbakgrunn er et alvorlig problem som har ført til alvorlige konsekvenser og som må bekjempes. Likevel er det viktig å snakke om begge sidene av saken og å ta begge seriøst, slik at vi kan skape trygge omgivelser og et trygt samfunn for oss alle.