Dagbladet og Nettavisen refses:Nettavisen og Dagbladet gjenga Dureks intime sex-detaljer: – Han bør beskyttes mot seg selv

Prinsesse Märtha og Durek Verrett har vært et par siden i våres.
 Prinsesse Märtha og Durek Verrett har vært et par siden i våres. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presse-nestor Per Edgar Kokkvold mener at det går en grense for hva som kan omtales i det offentlige rom, og kritiserer den omfattende gjengivelsen av sjaman Durek Veretts podcast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin egen podcast «Ancient Wisdom Today» fredag forteller Sjaman Durek Verett (44) intime detaljer om sexlivet med kjæresten. Siden i våres har han vært sammen med prinsesse Märtha Louise (48), og viser til «henne» i podcasten. Durek Verett var i et syv år langt forhold med en mann før han ble sammen med Märtha Louise.

Nå får Nettavisen og Dagbladet kritikk for å gjengi de intime detaljene i sin helhet.

Tidligere generalsekretær i Norges Presseforbund, Per Edgar Kokkvold mener Dagbladet og Nettavisen går for langt i å utlevere prinsesse Märtha Louises privatliv.

– Prinsessen har skaffet seg en mann som bør beskyttes mot seg selv. Det betyr ikke at pressen kan gjengi slike detaljer. Selv om de kongelige er de mest offentlige personene som finnes, og må dertil tåle mer enn andre må det også settes en grense for hva som kan omtales i det offentlige rom, sier Per-Edgar Kokkevold til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opplysninger om tredjeperson

Også Elin Floberghagen, generalsekretær i Norges Presseforbund, er kritisk til Dagbladet og Nettavisens publisering av de intime detaljene.

«Jeg synes enkelte medier går langt i å gjengi private opplysninger om tredjeperson, uavhengig av hvem den personen måtte være. Vedkommende har vel heller ikke hatt mulighet til å påvirke publiseringen», skriver Floberghagen i en e-post til ABC Nyheter, og legger til:

«Samtidig har Durek selv gått ut med dette i egen podkast. Han har også tidligere delt nokså private detaljer, men mediene må likevel gjøre etiske vurdering om hva de velger å gjengi».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Om dette innebærer et brudd på Vær Varsom-plakaten kan avklares gjennom en klage til PFU», skriver hun.

Nettavisen endrer saken

Nettavisen tar delvis selvkritikk. De gjør endringer i saken, men fjerner ikke de intime detaljene i sitatform.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi gjorde en vurdering av dette, og valgte å skrive saken slik at det ikke slås fast hvilken kjæreste Durek snakker om. For å understreke dette legger vi nå til en setning høyt oppe i saken som presiserer at han ikke spesifiserer hvilken/hvilke kjæreste(r) han omtaler», skriver Nettavisens nyhetsredaktør Renè Svendsen til ABC Nyheter i en tekstmelding.

Både Nettavisen og Dagbladet bruker et bilde av Märtha Louise i saken, og begge oppgir at de har gjort forsøk på å komme i kontakt med prinsessens manager uten hell.

Dagbladet tar det for gitt at prinsessen vet

ABC Nyheter har vært i kontakt med Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen, og stilt følgende spørsmål:

«Hvilke hensyn har dere tatt til tredjeperson, Märtha Louise, når dere velger å publisere intime detaljer om Durek Veretts sexliv?»

«Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har offisielt gått ut og bekreftet at de er kjærester, og de opptrer dessuten også sammen som forretningspartnere. Begge er meget godt vant til medienes søkelys, både sammen og hver for seg. Begge lever selv av offentligheten, de har også søkt den selv – ikke minst i

Artikkelen fortsetter under annonsen

kommersiell sammenheng. Durek Verrett er blitt en offentlig person. Når han selv velger å gå ut som han gjør, i en podkast som han vet det vil bli offentlig interesse rundt, mener vi det er helt legitimt å omtale dette», svsarer nyhetsredaktør Hansen i en e-post.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og:

«Dagbladet tar for gitt at disse uttalelsene ikke kommer som noe sjokk på prinsessen, og vi ser det som et kapittel i deres utpregede åpenhet. Dagbladet ønsker ikke å opptre som et sensurorgan overfor verken Märtha Louise eller Durek Verrett. Kongefamiliens valg av partnere har alltid vært diskutert i offentligheten og kongefamiliens symbolikk er stor, så det er dermed ikke overraskende at leserne og seerne er opptatt av forholdet og hvordan det utvikler seg».

Märtha vil ikke kommentere

ABC Nyheter har vært i kontakt med med Märtha Louises manager Carina Scheele Carlsen. Etter å ha lest saken kommer hun med følgende uttalelse på tekstmelding:

«Har sett på den nå og kan ikke si annet enn ingen kommentarer».

Heller ikke slottet ønsker å å si noe.

– Vi har ingen kommentar, sier Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff.