Nobel-historiker: – En fortjent pris

Nobelhistoriker Asle Sveen mener årets tildeling er velfortjent.
Nobelhistoriker Asle Sveen mener årets tildeling er velfortjent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nobel-historiker Asle Sveen tippet selv at Abiy Ahmed skulle få Nobels fredspris. Han mener det er en meget fortjent pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ahmed er en statsminister som i et ekstremt komplisert land, har klart å få til fred med Eritrea etter 20 års krig. Og han har satt i gang en demokratiseringsprosess. Han har opp mot 80 forskjellige etniske grupper som nesten er i krig med hverandre. Oppgaven er helt formidabel, sier Sveen til NTB.

Han regner med at nobelkomiteen håper prisen kan hjelpe Ahmed i arbeidet videre.

– Som nobelprisvinner får du en talerstol og prestisje, sier Sveen.

Bakgrunn: Nobels fredspris 2019 til Abiy Ahmed

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er også blant gratulantene.

– Gratulerer til statsminister Abiy Ahmed Ali i Etiopia med Nobels fredspris. Du har vist med tålmodighet, mot og overbevisning at fred er mulig, skriver Stoltenberg på Twitter.

Men det er også kritiske røster. Fredrik Heffermehl anerkjenner Abiy Ahmeds arbeid for «lokale fredsavtaler», men mener nobelkomiteen kunne hatt større ambisjoner.

– Vi anerkjenner de store bidragene Abiy Ahmed har gjort for lokale fredsavtaler, men vi hadde håpet at de norske prisutdelerne nå hadde forstått at Nobel hadde større ambisjoner – om globalt samarbeid om nedrustning og verdensfred, skriver Heffermehl i en uttalelse på vegne av organisasjonen Nobel Peace Pricze Watch.

Heffermehl har ofte vært kritisk til Nobelkomiteens valg, som han flere ganger har ment at ikke er i tråd med Alfred Nobels testamente.

– Nobels ønske om å frigjøre alle land fra våpen, krigere og krig mangler igjen i 2019-prisen.

Personvernpolicy