Fjellinjen-direktør går av etter kritikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellinjen-direktør Anne-Karin Sogn går av etter at det er avdekket kritikkverdige forhold. Blant annet har selskapet brutt regler for anskaffelser og innleie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har det vært for dårlige rutiner ved ansettelser i bompengeselskapet. Det kommer fram i en rapport utarbeidet av Deloitte.

Som følge av dette har Sogn blitt enig med styret om at hun fratrer som administrerende direktør, opplyser selskapet i en pressemelding.

Fjellinjen krever inn bompenger i Oslo og Akershus og eies av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Rapporten viser at selskapet i større grad skulle hatt konkurranse om anskaffelser og innleie.

Deloitte har også gått gjennom alle ansettelser de siste to årene. Ved tre tilfeller ble eksterne kandidater ansatt i stillinger som var utlyst internt, viser gjennomgangen. I et av tilfellene var det en privat relasjon mellom den ansvarlige lederen og den nye ansatte.

NTB har forsøkt å kontakte Sogn, men hun er ikke tilgjengelig for kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alvorlige brudd

Styreleder Cato Hellesjø mener bruddene er alvorlige, og at rutiner sviktet da disse ble brutt.

– Beklageligvis har det ikke i tilstrekkelig grad vært fulgt regler for anskaffelser og innleie av konsulenter. Det er klare regler for det i det offentlige, sier Hellesjø.

Rapporten viser blant annet at kun seks av 24 ansettelser i Fjellinjen siden 2017 har vært utlyst. Av 22 innleide konsulenter som er undersøkt, er halvparten direkteanskaffelser uten anbud.

Styret i Fjellinjen besluttet å be Deloitte om en gjennomgang etter at NRK i sommer skrev flere saker om forholdene i selskapet.

Millionlønn

Anne Karin Sogn får utbetalt i overkant av 1,4 millioner kroner i etterlønn.

Det fordeler seg på lønn i oppsigelsestiden i tre måneder, samt en etterlønn i ni måneder, ifølge Hellesjø.

Stillingen som administrerende direktør lyses nå ut. I mellomtiden fungerer Magne Liestøl Larsen i stillingen.

– Jeg vil takke Anne-Karin Sogn for en svært god jobb med å ta Fjellinjen gjennom en viktig utviklingsperiode for selskapet med reduserte kostnader, ny teknologi og fornøyde kunder, sier Hellesjø.

Fjellinjen har utført en rekke tiltak etter rapporten.