Manshaus fengslet i fire nye uker

Philip Manshaus og forsvarer Unni Fries i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Philip Manshaus og forsvarer Unni Fries i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus gjorde igjen nazihilsen da han ankom Oslo tingrett mandag. Retten kom til at han skal varetektsfengsles i fire nye uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manshaus var ikledd mørkegrå dress og med håret kjemmet i sideskill. Han holdt nazihilsenen i to-tre sekunder rettet mot fotografene fra pressen.

De fikk ta bilder av den siktede, som under tidligere fengslingsmøter. Fotografene måtte imidlertid stå bak i lokalet sammen med de øvrige journalistene.

Mandagens rettsmøte varte i knappe halvannen time. Fengslingskjennelsen kom ved 12.30-tiden. Politiet fikk medhold i fire uker med brev- og besøksforbud, samt medieforbud, og to nye uker i isolasjon.

Har ikke gått gjennom alt datamaterialet

Forsvareren til Manshaus, advokat Unni Fries, ba som ventet om åpne dører under fengslingsmøtet. Men retten ga under tvil politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby medhold i lukkede dører på bakgrunn av faren for bevisforspillelse.

Politiet har opplyst at de foreløpig ikke har gjennomgått alt datamaterialet i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har behov for å si hvorfor han har gjort det han har gjort. Min mening er at om han hadde ytret seg nå, hadde det ikke forspilt noen beviser i saken, sa Fries til NTB etter fengslingsmøtet.

– Vil forklare seg for åpne dører

I selve fengslingsmøtet var Manshaus ordknapp, ifølge forsvareren. Men den terror- og drapssiktede 22-åringen har signalisert at han vil gi en kort begrunnelse for sine handlinger i et fengslingsmøte med åpne dører.

– Det er klart at det vil kunne være hans politiske synspunkter som kommer fram da, men lukkede dører skal ikke brukes for å hindre ham i å framføre det. Det er i strid med hans grunnleggende rett til å ytre seg, sier Fries.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manshaus har bare latt seg avhøre to ganger. Advokaten sier at forklaringene var detaljerte, og at hennes klient ikke har avvist at han lar seg avhøre igjen på et senere tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når han får dokumentinnsyn, kan det være at han får behov for å kommentere noe, sier advokaten.

Ligger an til åpne dører

Politiet er innstilt på at neste fengslingsmøte kan gå for åpne dører, dersom de er ferdige med å gjennomgå de elektroniske beslagene.

– Det er et tidkrevende arbeid, men vi forventer å være ferdige med å behandle dem i løpet av fengslingsperioden. Om fire uker ligger det an til åpne dører, og kanskje saken vil bli avklassifisert – at han får innsyn, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB etter fengslingsmøtet.

Han opplyser at politiet har vært i kontakt med flere personer i forbindelse med etterforskningen, både på nett og andre steder.

Ti uker isolasjon

Om to uker vil Manshaus ha sittet i fullstendig isolasjon i ti uker – tolv uker hvis politiet, som tidligere, ber om forlenget isolasjon etter de to første ukene.

22 år gamle Manshaus er siktet for å ha utført et terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum i sommer og for drap på sin 17 år gamle stesøster. Han har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld.