September i Norge var varm og våt

September var våt og mild, viser månedsoversikten fra Meteorologisk institutt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
September var våt og mild, viser månedsoversikten fra Meteorologisk institutt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Månedstemperaturen i september lå 0,7 grader over normalen for hele landet. Varmest var det i Finnmark. Her lå flere stasjoner rundt 1,5 grader over normalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Finnmark var varmere enn normalt, lå noen målestasjoner i Nordland og på Vestlandet fra 0,1 til 0,8 grader under normalen. Det viser Meteorologisk institutts månedsoversikt for september.

Høyeste maksimumstemperatur var 25,9 grader og ble målt 21. september på stasjonen Veggli II i Rollag i Buskerud. Gjennomsnittet for høyeste maksimumstemperatur i september de siste 30 årene er 25,2 grader.

Den laveste minimumstemperaturen var minus 9,4 grader, og ble målt på Juvflye i Lom i Oppland. Gjennomsnittet for laveste minimumstemperatur i september de siste 30 årene er minus 8,4 grader.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Flere målestasjoner i Nordland og Troms registrerte ny september-rekord for maksimumstemperatur. Blant disse er Sortland med 22,6 grader og Kirkenes lufthavn med 22,2 grader.

Månedsnedbøren var 120 prosent av normalen. Også i august var det mye nedbør. Noen stasjoner på Østlandet, Vestlandet og i Trøndelag fikk rundt det dobbelte av den normale nedbøren. Samtidig fikk noen stasjoner i Nordland og Finnmark omkring 50 prosent av normalen.

Stasjonen som målte mest nedbør var Hustadvatn i Møre og Romsdal. Her kom det 452,4 millimeter nedbør, 174 prosent av normalen. I Opstveit i Hordaland kom det 441 millimeter, og i Etne i Hordaland kom det 431,2 millimeter.

Aktuelt: FN-rapport viser verre klimaeffekter enn tidligere beregnet

Mer fra FN-rapporten: Norske vintrer krymper og fisket trues av klimaendringer

Personvernpolicy