Elfly skal testes i nordnorsk klima

Avinor skaffet seg Norges første elfly, av typen Pipistrel Alpha Electro. Flyet måtte nødlande under Arendalsuka. Nå har Universitet i Tromsø skaffet seg to slike fly for testing i nord.
Avinor skaffet seg Norges første elfly, av typen Pipistrel Alpha Electro. Flyet måtte nødlande under Arendalsuka. Nå har Universitet i Tromsø skaffet seg to slike fly for testing i nord. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elfly nummer to og tre i Norge har kommet til Bardufoss i Troms, der de skal testes i kaldt klima og komplisert terreng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyene er anskaffet av Universitet i Tromsø (UiT) – Norges arktiske universitet.

– Dette er elfly nummer to og tre som kommer til Norge. Vi har gledet oss veldig til de skulle komme, nå gleder vi oss til å vise dem fram, sier instituttleder ved Institutt for teknologi og sikkerhet, Yngve Birkelund, i en pressemelding.

University of Tromsø School of Aviation (UTSA) samarbeider med UiTs forskningssenter Arctic Centre for Sustainable Energy (ARC) for å gjøre flygingene mest mulig miljøvennlig. Flyene skal nemlig lades ved hjelp av energi fra egen solcellepark.

– Det er en del av overgangen fra fossil til fornybar energi. I tillegg til solceller skal vi teste ut batterilagring på flyene. Med batteriene som er i flyet nå, er rekkevidden i overkant av en time, men det er uten å ta høyde for temperatur og vær her nord, forklarer Birkelund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to flyene er laget av slovenske Pipistrel og er av typen Alpha Electro. Det er av samme type som Norges første elfly, som ble kjøpt inn av Avinor. Det måtte nødlande ved Arendal tidligere i år. Ved spakene satt Avinor-sjef Dag Falk-Petersen, og statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet var passasjer. De kom begge uskadd fra hendelsen.

Les også: Elfly nødlandet med Avinor-sjef og statssekretær om bord

Les også: MDG om elfly: – Regjeringen kan ikke bare heie på Avinor