Nord universitet-rektor til høring i Stortinget etter varsel om nedleggelser

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland før styremøtet i Nord universitet i juni da det ble bestemt at studiestedene Nesna og Sandnessjøen skal legges ned. Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på / NTB scanpix
Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland før styremøtet i Nord universitet i juni da det ble bestemt at studiestedene Nesna og Sandnessjøen skal legges ned. Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter at Nord universitet avgjorde nedleggelse i Nesna og Sandnessjøen, vil SV gjøre om vedtaket. Mandag må rektor Hanne Solheim Hansen til høring i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vakt stor oppstandelse og engasjement etter at ledelsen ved universitetet i juni bestemte å endre studiestrukturen og legge ned studiestedene i Nesna og Sandnessjøen. Streiker, demonstrasjoner og trusler har preget etterspillet av beslutningen.

Mandag er rektor Hanne Solheim Hansen innkalt til høring i Stortinget, skriver Adresseavisen. Hun må forklare hvorfor hun mener det er riktig å legge ned de to studiestedene på Helgeland.

SV har sagt at partiet vil omgjøre beslutningen om å legge ned de to studiestedene av hensyn til bosettingen i distriktene.

– Hvis vi ikke får lov til å gjøre det vedtaket, blir det tøft for Nord universitet framover, sier rektoren til avisen.

I høringssvaret til Stortinget skriver Hanne Solheim Hansen at hun mener det er nødvendig å samle undervisning og forskning på færre steder. Da tror hun det blir mer attraktivt både å være forsker, underviser og student dersom fagmiljøene blir større.

Studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen ble 26. juni vedtatt nedlagt av universitetsstyret, og utdanningsminister Iselin Nybø (V) har uttalt at hun ikke vil overprøve styrets beslutning. Ifølge NRK har både KrF, Frp, Sp, SV, R og Ap sagt at de er uenige i vedtaket.

Nord universitet ble etablert 1. januar 2016 gjennom en sammenslåing av Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Personvernpolicy