Internasjonal kåringNorges digitale styrke er svekket

Norge synker tre plasser på en internasjonal kåring over digital utvikling i 63 av verdens land.
Norge synker tre plasser på en internasjonal kåring over digital utvikling i 63 av verdens land. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge faller fra 6. til 9. plass på en internasjonal kåring over digital utvikling i 63 land. Næringslivets manglende omstillingsevne er blant årsakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rangeringen over nasjoners evne til å ta i bruk digitale teknologier er utarbeidet av den sveitsiske handelshøyskolen IMD.

Kåringen deles inn i tre hovedkategorier: kunnskap, teknologi og fremtidig beredskap.

Norge faller altså fra sjette til niende plass på listen, der de største svakhetene er knyttet til målefaktoren fremtidig beredskap. Her er det virksomheters evne til rask omstilling og tilpassing som blant annet drar ned – med andre ord hvor forberedt det norske næringslivet er på den digitale utviklingen.

Norge gjør det klart best i kategorien teknologi og havner på en tredjeplass når det gjelder regulatoriske rammeverk og sjetteplass på teknologiske rammeverk.

USA på topp

Årets kåring utgjør den tredje utgaven av IMDs digitale rangering. Denne måler 63 lands kapasitet og beredskap til å ta i bruk og utvikle digitale teknologier, for utvikling av både næringsliv, stat og samfunn. Myndigheter rundt om i hele verden investerer stort i sine digitale økonomier for å bedre verdiskapning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem landene som ligger øverst på listen, er USA, Singapore, Sverige, Danmark og Sveits. Dermed forblir topp-fem rangeringen uendret fra i fjor.

Felles for de fem landene er at de aktivt jobber for kunnskapsgenerering, men deres tilnærming til digital konkurranseevne er forskjellig.

– Med usikkerhet og en flytende global situasjon ser det ut til at næringsliv og samfunn som er tilpassingsdyktige, sterkt korrelerer med IMDs rangering. Kunnskap er fremdeles av størst betydning for den digitale ytelsen til forskjellige økonomier, sier professor Arturo Bris, direktør ved IMDs World Competitiveness Center.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et voksende Asia

Flere asiatiske økonomier gjorde det betydelig bedre i årets rangering sammenlignet med i fjor.

I listen over topp ti rykket Nederland, Hongkong og Korea opp til henholdsvis sjette, åttende og tiende plass. Canada falt fra åttende til ellevte. Taiwan og Kina går opp til 13. og 22. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Hongkong, Korea, Taiwan og Kina har gjort en markant fremgang når det gjelder teknologisk infrastruktur og bedriftenes utviklingsevne. Ifølge IMD er fleksibilitet og tilpasningsevne nøkkelen til digital suksess.

I Latin-Amerika var det kun Mexico og Colombia som steg på årets rangering. Mangel på ressurser forhindrer de fleste landene i regionen fra å forbedre genereringen av kunnskap og utvikling av teknologi.