Klart for ny søppelgransking i Oslo

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), er i hardt vær på grunn av en mengde brudd på arbeidstidsbestemmelsene i etaten som har ansvar for søppelhåndtering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), er i hardt vær på grunn av en mengde brudd på arbeidstidsbestemmelsene i etaten som har ansvar for søppelhåndtering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdene ved Energigjenvinningsetaten i Oslo (EGE) skal legges under lupen av Arbeidstilsynet etter at det er avdekket over 800 brudd på arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oslo kommune ble orientert om dette av oss i går, og melding om tilsyn vil bli sendt i dag, sier regiondirektør for Arbeidstilsynet Oslo, Ørnulf Halmrast til NRK.

Arbeidstilsynet har bitt seg merke i at den ansvarlige byråden, Lan Marie Berg (MDG), ikke har kunnet svare tilsynet på hvor mange brudd på arbeidsmiljøloven som er begått.

– I tilbakemeldingen kommer det fram at byrådsavdelingen ikke har en tilfredsstillende oversikt over innhold og omfang av brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier Halmrast.

Etaten rapporterte selv om 557 brudd på arbeidsmiljøloven for et år siden. NRK har imidlertid avslørt at etatens egne tall viser minst 820 brudd på arbeidstidsbestemmelsene siden 2017.

– Vært helt åpen

Lan Marie Berg avviser på sin side at hun har holdt tilbake informasjon.

– Jeg har vært helt åpen om at det har vært utfordringer i Energigjenvinningsetaten. Derfor har jeg tatt flere grep for å rydde opp, sier Berg i en kommentar til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med en gang byrådsavdelingen og jeg ble gjort klar over at bruddene på arbeidstidsbestemmelsene var av et stort omfang over lengre tid, satt vi i gang en ekstern undersøkelse for å få alle fakta på bordet, sier miljøbyråden. Hun gjentar at hun har gitt EGEs nye direktør beskjed om å få kontroll på at arbeidstidsbestemmelsene etterleves.

– Situasjonen er nå forbedret. Jeg forstår at Arbeidstilsynet også vil ha innsikt i saken og ser fram til deres vurderinger, sier Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversikt: Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

To granskinger

Tirsdag vedtok kontrollutvalget i Oslo kommune at Kommunerevisjonen skal granske etaten og Bergs rolle.

Denne granskingen kommer ved siden av granskingen Berg har bestilt fra revisjonsfirmaet PWC.

Opposisjonen anklager likevel Berg for ikke å ha informert bystyret tilstrekkelig om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kontrollutvalgets leder Ola Kvisgaard (H) kan det være snakk om både brudd på arbeidsmiljølov, anskaffelsesregelverk, overdreven bruk av eksterne konsulenter og ansettelser utenfor regelverk i både renovasjons- og energigjenvinningsetaten.

– Dette er en ny søppelskandale og framstår som svak etatsstyring fra miljøbyråden, sa Kvisgaard til NTB tidligere denne uka.

Kontrollutvalg vil ha gransking av Lan Marie Berg