Forsker: – Ikke i Norges interesse å sitte i Sikkerhetsrådet

Forsker Asle Toje er kritisk til Norges kampanje for en plass i Sikkerhetsrådet. – Jeg klarer ikke å se at det er en god idé å investere så mye penger og UD-kapasitet på en organisasjon som har sett bedre dager, sier han. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Forsker Asle Toje er kritisk til Norges kampanje for en plass i Sikkerhetsrådet. – Jeg klarer ikke å se at det er en god idé å investere så mye penger og UD-kapasitet på en organisasjon som har sett bedre dager, sier han. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke i Norges interesse med en plass i FNs sikkerhetsråd, sier forsker Asle Toje til Dagens Næringsliv. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er uenig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge kan være uenig med USA, men vi kan ikke være opprørere i viktige spørsmål. Å ta plass i Sikkerhetsrådet er å be om bank hvis EU, Kina eller USA står i hvert sitt hjørne av bokseringen, sier utenrikspolitisk forsker og kommentator Asle Toje til Dagens Næringsliv.

Toje mener politisk ledelse i Utenriksdepartementet ikke har besvart det viktigste spørsmålet: Hva skal vi bruke plassen til?

– For små stater er det faktisk viktig å ikke ha noen mening i viktige spørsmål fordi det setter oss i en skvis mellom tunge aktører. I Sikkerhetsrådet er vi nødt til å ta stilling, sier Toje.

De samme spørsmålene stilles også av Dagens Næringslivs kilder i UD uten at de vil si det høyt, skriver avisen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) avviser at FN er irrelevant og mener det absolutt er i Norges interesse å få en plass i Sikkerhetsrådet.

– Vi vil styrke internasjonal rett, rette oppmerksomhet mot koblingen mellom klimaendring og konflikt og være tydelige på kvinner, fred og sikkerhet. Så ønsker vi å være løsningsorienterte og pragmatiske, bidra til et mer åpent Sikkerhetsråd og reform av FN, sier hun.