Ving: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs

Video: Konkursmeldingen rammer også rundt 9.000 norske Ving-kunder totalt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt over klokka 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook selv på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Søndag kveld opplyste informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24 at 9.156 nordmenn er på reise med reiseselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

Fakta om Ving Norge

* Reisearrangør som selger charterreiser, flybilletter og hotellovernattinger. Selskapet selger reiser til mer enn 350 reisemål i over 50 land.

* Ving Norge har 75 ansatte og omtrent 400.000 reisende årlig.

* Ving Norge eies av det internasjonale konsernet Thomas Cook, som gikk konkurs 23. september.

* Ving Norge hadde i 2017/2018 en omsetning på drøyt 3,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på 155 millioner kroner.

* Ving ble etablert som turoperatør i 1970. I 1989 kjøpte Ving opp Saga Solreiser som var Norges første charterselskap og sendte de første turistene på chartertur til Mallorca allerede i 1959.

* I 1989 ble SAS Leisure Group dannet. Selskapet omfatter Ving, Sunwing, Saga og Scanair.

* Konsernet skiftet navn til Scandinavian Leisure Group i 1994 og kjøpte senere opp Tjæreborg og Spies.

* I 2004 fusjonerte virksomheten til My Travel Norway.

* My Travel fusjonerte i 2007 med Thomas Cook Group. Samme år ble Saga Solreiser lagt ned som varemerke.

– 8.685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, uttalte hun til NTB søndag kveld.

Har ikke oversikt

Hva som nå vil skje med disse reisende, var ikke avklart ved 6-tiden mandag morgen. Informasjonssjefen i Norge svarte ikke NTB på gjentatte henvendelser etter at konkursen var et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vings eier Thomas Cook Group søkte konkurs tidlig i dag morges. Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, vil reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen, skriver Ving på sine norske nettsider mandag morgen.

Alle avreiser mandag er innstilt. Også hjemreiser med Thomas Cook Airlines Scandinavia er innstilt.

Kunder bes sjekke på ving.no eller på billetten sin hva som gjelder for sine reiser.

Mange må bli hjemme

– Vårt fokus akkurat nå er å ta vare på berørte kunder, og vi forventer å ha mer informasjon i løpet av dagen. For mer detaljert informasjon om hva som gjelder for din reise, kan du se på ving.no eller i Ving-appen. Alle pakkereiser som er bestilt av Ving, er sikret av reisegarantien, opplyser selskapet på sine nettsider mandag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Passasjerer som skulle ha reist med Ving og flyselskapet Thomas Cook Airlines mandag, får beskjed om å ikke reise til flyplassen.

Ving opplyser at reiser bestilt gjennom deres selskap, men med andre flyselskaper som British Airways, Norwegian og Thai Airways ikke blir berørt.

SAS opplyser imidlertid til NTB at Ving-kunder som skulle reise med SAS fra Trondheim til Kypros mandag, må bli hjemme.

Kunder som har bestilt reiser med Ving med avganger i tiden fremover, bes holde seg oppdatert på selskapets nettsider.

– Vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen og vil oppdatere alle så fort vi har mer informasjon, skriver Ving.

Fly innstilt mandag

Alle flyginger med selskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia er mandag innstilt, noe som direkte vil berøre 457 nordmenn som enten skal hjem eller reise ut på ferie. I alt tre charterfly skulle gått fra Norge mandag. I alt blir over 6.000 mennesker i Norden direkte berørt av konkursen mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige. Vinggruppen i Norden består av merkene Ving, Spies, Tjäreborg og Globetrotter.

– Helt til det siste har vi forsøkt å sikre våre reisendes flyreiser, men har innsett at det ikke er mulig, og vi har derfor inntil videre måttet innstille alle avganger mandag, sier Vinggruppens nordiske konsernsjef Magnus Wikner på selskapets svenske nettsider.

Reisegaranti

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og besværet dette vil medføre for våre kunder, skriver Wikner.

Det var ved 6-tiden mandag fremdeles mulig å bestille reiser på Vings norske nettsider.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Video: Reisende hevder de ikke fikk forlate hotellet: – Gjester ble holdt som gisler: