Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet

Generalløyntnant og tidligere hærsjef Robert Mood sier at norske oljeinstallasjoner er et enkelt mål for droneangrep. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Generalløyntnant og tidligere hærsjef Robert Mood sier at norske oljeinstallasjoner er et enkelt mål for droneangrep. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske oljeinstallasjoner på land og i sjøen er et enkelt mål for droneangrep, sier generalløytnant og tidligere hærsjef Robert Mood til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag i forrige uke ble Saudi-Arabias oljeindustri rammet av droneangrep. Det ene rammet oljeprosesseringsanlegget Abqaiq, det største i sitt slag i verden. Det andre rammet et oljefelt i Khurais. Begge tilhører det statlige oljeselskapet Aramco.

Den tidligere hærsjefen mener det er enkelt også å ramme norsk olje-, gass- og forsvarsinstallasjoner med droner. Årsakene er ifølge Mood at de nye våpnene er enkle å bruke, samt at Norge er uten luftvern.

– Vi sliter nok litt med å ta innover oss de nye truslene fullt og helt, og å planlegge for at disse scenarioene er mer sannsynlige enn at en russisk soldat setter foten over grensen i nord, sier han til kanalen.

Angrepene i Saudi-Arabia forrige helg slo ut over halvparten av landets oljeproduksjon i noen dager. Bortfallet på 5,7 millioner fat olje per dag, over 5 prosent av verdens produksjon, er det største i verden noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mood mener det er sannsynlig at aktører kommer til å planlegge angrep mot norske oljeanlegg i fremtiden.

– Norge er viktig for Europas energiforsyning. Det ville være overraskende om ikke aktører som ønsker å ramme Europa, vil gjøre et anslag mot norsk olje og gass en gang i fremtiden.

Samfunssikkerhets- og beredskapsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) hadde ikke anledning til å kommentere NRKs sak lørdag.