Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria

Advokat Nils Christian Nordhus møter fredag Utenriksdepartementet for å drøfte saken til en syk fire år gammel gutt, som sitter i al-Hol-leiren sammen med sin norske mor (29).
Advokat Nils Christian Nordhus møter fredag Utenriksdepartementet for å drøfte saken til en syk fire år gammel gutt, som sitter i al-Hol-leiren sammen med sin norske mor (29). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Nils Christian Nordhus forventer at regjeringen nå løser saken med en syk 4-åring med norsk mor i Syria. Han tar fredag opp saken med UD-ledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan bekrefte at vi fredag skal i møte med statssekretæren i UD, skriver Nordhus i en SMS til NTB torsdag.

– Vi har forventninger til at regjeringen nå vil løse denne saken, legger han til.

Nordhus vil utover dette ikke kommentere saken.

Gutten har vært internert i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sin norske mor (29) og tre år gamle lillesøster siden mars, da familien kom ut av IS-enklaven Baghouz.

Fireåringen skal ha cystisk fibrose, som krever avansert behandling. Helsepersonell ved feltsykehuset i al-Hol har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

Moren er under etterforskning av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), mistenkt for deltakelse i en terrororganisasjon. Hun nekter for å ha gjort noe galt. I et brev til kvinnens advokat har Utenriksdepartementet gjort det klart at de bare kan bistå med retur for barna, ikke moren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk betent

Saken er politisk betent og har splittet regjeringen: Frp vil ikke ha retur av fremmedkrigere, KrF krever at både barna og mødrene får komme hjem, mens Venstre har jobbet for å hente ut barna.

Samtidig har Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja ment at Norge bør hente hjem gutten og om nødvendig også moren hvis det må til for at 4-åringen skal kunne få medisinsk behandling.

– Per i dag er det ikke aktuelt å endre politikk og hente hjem voksne fremmedkrigere eller barn som er sammen med dem i al-Hol-leiren, sa statssekretær Audun Halvorsen (H) til NTB 9. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen åpnet tidligere i år for å hente ut foreldreløse barn fra flyktningleirer i Syria.

– Det å hente hjem norske borgere nå, er en politisk beslutning. Man velger å ikke hente dem hjem, men det er praktisk mulig hvis man ønsker det, sier Røde Kors' Ivar Stokkereit til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bør hentes hjem

PST har anslått at det er rundt 20 fremmedkrigere med norsk tilknytning i Syria og Irak, inkludert de norske kvinnene som har vært gift med dem. I tillegg skal det befinne seg mellom 30 og 40 barn med norsk tilknytning i området.

Stokkereit mener UD bør hente hjem 4-åringen og hans familie.

– Norske borgere og barn som ber om konsulær bistand til å komme hjem, bør få det, sier Stokkereit, som leder enhet for humanitære verdier og folkerett i Norges Røde Kors.

Han peker på at den humanitære situasjonen i leiren er ekstremt vanskelig, og mener Norge har et moralsk ansvar for å hente barna hjem.

– Stortinget har vedtatt at barn skal ha særlig prioritet i saker med konsulær bistand, sier Stokkereit til NTB.

Norge har hentet hjem fem foreldreløse barn fra Syria, og også Sverige har hentet hjem foreldreløse barn.

Land som Russland, Albania og Frankrike har derimot hentet hjem både barn og kvinner fra Syria.