Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter

I halvannet år prøvde fem norske og tyske forskere å identifisere 1.400 kjemikalier i 34 produkter, alt fra yoghurtbegre til badesvamper for barn. 75 prosent inneholdt noe farlig. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I halvannet år prøvde fem norske og tyske forskere å identifisere 1.400 kjemikalier i 34 produkter, alt fra yoghurtbegre til badesvamper for barn. 75 prosent inneholdt noe farlig. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tre av fire plastprodukter inneholder skadelige stoffer. Også bioplasten har giftige kjemikalier.

Mange bekymrer seg for mikroplast og plastsøppel, men få tenker på kjemikaliene i plastproduktene som omgir oss til daglig. Det gjelder også bioplast.

Vi vet om mer enn 4000 kjemikalier som brukes i ulike former for innpakking av mat. Men med mer enn 5000 ulike former for plast på markedet, er antallet kjemikalier antakelig mye høyere.

– Problemet er at plast lages av en kompleks kjemisk cocktail. Ofte vet vi derfor ikke nøyaktig hva slags stoffer som finnes i produktene vi bruker. For flesteparten av de tusenvis av kjemikaliene kan vi ikke vite om de er trygge eller ikke, sier førsteamanuensis Martin Wagner ved Institutt for biologi ved NTNU.

– Vi undersøkte fire forskjellige yoghurt-kopper. To av dem fant vi giftstoffer i. De to andre ikke, sier Wagner.

– Dette er fordi det praktisk talt er umulig å spore disse stoffene. Fabrikantene vet kanskje heller ikke om alle ingrediensene i produktene deres, og selv om de skulle vite det, er de ikke nødt til å avsløre det.

Martin Wagner er spesialist på plastprodukter og helseeffektene av dem. Han er seniorforfatter på en ny artikkel som tar for seg giftstoffer og kjemisk sammensetning i ulike produkter som er laget av plast.

Arbeidet ble utført i samarbeid med Goethe-Universität og Institut für sozial-ökologische Forschung (ISOE) i Frankfurt am Main i Tyskland. Denne artikkelen er nylig publisert i Environmental Science and Technology.

Les også: 9 ting du bør vite om mikroplast

Skadelige effekter i tre av fire

– Vi tok for oss åtte hovedtyper av plast som brukes i ulike forbruksprodukter, som yoghurtbegre og badesvamper, og undersøkte giftighet og kjemisk sammensetning i den. Nær tre av fire produkter inneholdt giftige kjemikalier, sier Wagner.

Forskerne brukte cellekulturer for å undersøke effekten av miksen av kjemikalier i hvert produkt. De fant at mange av plastproduktene inneholdt kjemikalier som er direkte giftige (seks av ti), flere som utløser oksidativt stress som kan skade celler og vev (fire av ti) og nær tre av ti som kan forstyrre hormonbalansen.

(Saken fortsetter under)

Vi kjenner ikke alle stoffene som finnes i plasten. På langt nær. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix
Vi kjenner ikke alle stoffene som finnes i plasten. På langt nær. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Det er umulig å finne ut direkte hvilke kjemikalier som utløser disse effektene. Forskergruppen oppdaget mer enn 1400 stoffer i plasten, men identifiserte bare 260 av dem. Det betyr at flesteparten av kjemikaliene fortsatt er ukjente og ikke kan bli undersøkt for å se om de er farlige eller ikke.

Konsumenter kan og bør forlange sikrere plast.

Men forfatterne kunne konkludere med at plasttyper som polyvinylklorid (PVC) og polyuretan (PUR) inneholdt flest giftstoffer. De fant lite eller ingen giftstoffer i polyetylentereftalat (PET) og polyetylen med høy tetthet (HDPE).

– Plast inneholder stoffer som utløser negative effekter i cellekulturer. Selv om vi ikke vet om disse kan påvirke helsa vår, burde sånne stoffer allerede i utgangspunktet ikke finnes i plasten, sier Wagner.

Les også: Supermateriale kan erstatte plast

Bioplast ingen løsning

Plast består av såkalte polymerer. Som regel lages plast av petroleumsprodukter. Nå finnes det alternativer til vanlig plast også.

Bioplast er ikke laget av petroleum, men isteden av fornybare kilder av biomasse, som vegetabilske alger og stivelse. Likevel er det jo plast. Polymerene som plasten består av kommer bare fra en annen kilde.

Wagner oppfordrer myndighetene til å gjøre trygge plastprodukter for konsumentene til en prioritert sak.

– Når det gjelder giftighet, er det akkurat samme problem. Vi vet heller ikke hvilke stoffer som finnes i bioplasten, slår Wagner fast.

Forskergruppen undersøkte også produkter laget av den vanlige bioplasten polymelkesyre (PLA). De fant flere ulike giftstoffer i dem alle.

Les også: Hva er egentlig plastsøppel?

(Saken fortsetter under)

For folk flest er det umulig å vite hva som finnes i plasten rundt oss. Her fra en forurenset elvebredd i Ukraina. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix
For folk flest er det umulig å vite hva som finnes i plasten rundt oss. Her fra en forurenset elvebredd i Ukraina. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Det du selv kan gjøre

Selv tilsynelatende like plastprodukter kan inneholde ulike stoffer.

– Vi undersøkte fire forskjellige yoghurt-kopper. Men to av dem fant vi giftstoffer i. De to andre ikke, sier Wagner.

Med andre ord er det nesten umulig for en forbruker å vite om et produkt er trygt eller ikke. Dette kan høres demotiverende ut, men det finnes noe du kan gjøre.

Dette er noen forslag fra Wagner:

  • Nekt å kjøpe unødvendig plast og reduser plastforbruket ditt, for eksempel ved å kjøpe ferske og uinnpakkede produkter.
  • Unngå PVC, som er merket med plasttype 3 i resirkuleringskoden, og alle produkter som er merket med plasttype 7, som er «andre typer plast», siden det er uklart hva slags materialer de kommer fra. (Se figur.)
  • Konsumenter kan og bør forlange sikrere plast. En måte er å spørre forhandlere om å være åpne om hva slags materialer et produkt er laget av og hvilke kjemikalier som finnes i produktet. Spør forhandlerne «Hvilke kjemikalier finnes i plasten? Hvordan vet du at den er sikker?»

Les også: Grønt lys for plantebasert matemballasje

(Saken fortsetter under)

Ulike typer plast har ulike nummer i resirkuleringskoden. Du kan prøve å unngå nummer 3 og 7. Illustrasjon: Teleman84, Wikimedia Commons
Ulike typer plast har ulike nummer i resirkuleringskoden. Du kan prøve å unngå nummer 3 og 7. Illustrasjon: Teleman84, Wikimedia Commons

Store aktører kan påvirke

– Til syvende og sist er det produsentene og forhandlerne som har ansvaret for å forbedre den kjemiske sikkerheten til produktene. Vi fant at det finnes minst ett produkt som er mye mindre giftig enn andre laget av det samme materialet. Dette er oppmuntrende fordi det viser at tryggere plast allerede finnes på markedet, påpeker Wagner.

For dette betyr at det er mulig for fabrikantene å lage plast som ikke inneholder farlige kjemikalier. Store butikkjeder og eiere av merkevarer har makt til å gjøre noe. Men foreløpig er åpenhet om den kjemiske sammensetningen et uløst problem.

Wagner oppfordrer myndighetene til å gjøre trygge plastprodukter for konsumentene til en prioritert sak.

– Vi må unngå å demonisere plasten. Men siden vi lever i plastalderen, må vi sikre oss at den ikke påvirker helsa vår, argumenterer han.

Men dette forutsetter altså at alle tar grep, fra konsumentene gjennom valg i butikken til myndigheter helt opp på internasjonalt nivå.

Denne studien ble gjennomført som del av det tverrfaglige forskningsprosjektet PlastX (Plastics as Systemic Risk for Social-Ecological Supply Systems). Dette ledes av doktor Johanna Kramm og doktor Carolin Völker ved Institut für sozial-ökologische Forschung (ISOE) i Frankfurt am Main. Prosjektet er finansiert av det tyske Bundesministerium für Bildung und Forschung (Prosjekt 01UU1603).

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij
Siste nytt
21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij
Populært