Politivarsler i Bergen har saksøkt staten

En erfaren politibetjent i Bergen har saksøkt staten etter at han varslet om det han mente var manglende oppfølging og etterforskning av grove menneskehandelsaker. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
En erfaren politibetjent i Bergen har saksøkt staten etter at han varslet om det han mente var manglende oppfølging og etterforskning av grove menneskehandelsaker. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En politimann i Bergen som ble tvangsflyttet etter at han varslet om mangelfull etterforskning av menneskehandelsaker, går til sak mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan bekrefte at min klient har levert en stevning mot staten ved Justisdepartementet. Han mener han er utsatt for ulovlig gjengjeldelse, og krever oppreisningserstatning fra arbeidsgiveren, sier mannens advokat, Birthe Eriksen, til VG.

9. november 2017 varslet den erfarne politibetjenten ved Seksjon for bekjempelse av organisert kriminalitet om gjentatte tilfeller av det han hevdet var manglende oppfølging og etterforskning av grove menneskehandelsaker. Da politimannen kom tilbake til Bergen etter endt permisjon i Afrika i mars 2018, hadde han ikke lenger jobb på avdelingen.

Varsleren ble i stedet beordret til å tjenestegjøre ved et nyopprettet saksmottak på politihuset i Bergen.

– Forflytningen representerte en klar karrieremessig nedgradering i forhold til ansvar, oppgaver og anseelse. Ettersom han i den nye stillingen fikk en annen turnus, gikk han også ned i lønn, sier advokat Eriksen.

VG skriver at flere sentrale personer i Justis-Norge vil bli stevnet som vitner i saken. Blant dem politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt, riksadvokat Tor-Aksel Busch og representanter for ledelsen i Politidirektoratet.

Verken politimester Songstad eller noen i Justisdepartementet vil kommentere saken.