Uværet skaper trøbbel på Vestlandet

Snø på Rv 52 over Hemsedalsfjellet (1149 moh.) mandag morgen. Foto: Statens vegvesens webkamera / NTB scanpix
Snø på Rv 52 over Hemsedalsfjellet (1149 moh.) mandag morgen. Foto: Statens vegvesens webkamera / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvær fører til at en rekke veier og fergeforbindelser på Vestlandet er stengt, og elver gikk over sine bredder. 25 personer ble evakuert i natt, og over 100 sauer har blitt tatt av vannet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedbøren begynner å avta på Vestlandet, men uværet har skapt problemer gjennom natta. Totalt ble 25 personer besluttet evakuert fra sine hjem søndag kveld og natt til mandag. Om lag 40 boliger befant seg i det utsatte området da elver gikk over sine bredder i Olden i Sogn og Fjordane.

Alle personene har nå fått flytte tilbake til sine hjem, ifølge Fjordingen.

Geolog Anders Muldsvor fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var på plass i Olden for å vurdere situasjonen på mandag, og klarerte området. Unntaket er Alda Camping.

Det er foreløpig ikke meldt om skader, eller at noen er meldt savnet eller isolert.

Over 100 sauer tatt av overfylt elv

Det er ikke bare mennesker som har blitt berørt av uværet - i Surnadal ble over hundre sauer tatt av vannet, melder Møre og Romsdal politidistrikt mandag morgen. Elva har gått inn på et jorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver å berge dem som står fast på små øyer ute i vannmassene, forteller operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Politidistriktet skriver på Twitter at også kyr skal ha blitt tatt av vannet, og at flere også skal være strandet på øyer langs elva.

– Kommunens kriseteam er varslet. Vi har fokus på trygg berging av flest mulig husdyr på stedet, skriver de videre.

Les også : Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær

Stengte veier

I Hordaland er fylkesvei 8 mandag formiddag stengt på grunn av flom mellom Geitåstjørna og Vihovda. Mellom Oppedal og Hest i Sogn og Fjordane er veien stengt på grunn av rasfare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesvei 314 i Hordaland er stengt på grunn av jordras.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt på grunn av uvær.

Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn er åpen fra klokka 11 mandag, men vil bli stengt igjen mandag kveld klokka 20 på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trollstigen skal åpnes igjen klokka 10 mandag, men kan bli stengt på kort varsel dersom føreforholdene forverrer seg.

Flere fylkesveier i Sogn og Fjordane er også stengt på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold.

Fylkesvei 451 mellom Vassenden og Kjøsnes i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av oversvømmelse, og fylkesvei 610 mellom Osen bru og Eldalosen er stengt på grunn av flom.

I Trøndelag er fylkesvei 700 stengt på grunn av oversvømmelse ved Systogrenda.

Vegvesenets webkamera fra riksvei 52 Hemsedalsfjellet viser sludd og snø på 1.140 meters høyde, skriver NRK. Det har skapt utfordringer for biler og kjøretøy uten vinterdekk.

Fylkesvei 55 Sognefjellet er fremdeles stengt, det var også fylkesvei 243 Aurlandsfjellet og fylkesvei 13 Gaularfjell, som er ventet å åpne igjen klokka 10.

Les også : Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpne veier

Fylkesvei 51 Valdresflye var stengt natt til mandag på grunn av vanskelige kjøreforhold, men er åpnet igjen.

Flere veier var også stengt eller med begrenset fremkommelighet på grunn av flom og rasfare i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, blant annet fylkesvei 60 i Olden, fylkesvei 258 Gamle Strynefjellsvegen og fylkesvei 63 Trollstigen. Sistnevnte åpnes klokken 10, men kan bli stengt på kort varsel dersom føreforholdene forverrer seg, skriver Vegstrafikksentralen Midt-Norge på Twitter.

I tillegg ble fylkesvei 722 mellom Storesund og Flo i Stryn åpnet klokka 4.30 etter å ha vært stengt på grunn av flom og fare for ras. Fylkesveiene 724 Olden-Briksdalen og 723 Lodalen åpnet for trafikk en time før, melder Vegtrafikksentralen.

VIDEO: NVE varslet høststormen før helgen