Tungtvannskjelleren på Rjukan får 22 millioner kroner

Det var her den berømte tungtvannsaksjonen fant sted i 1943. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det var her den berømte tungtvannsaksjonen fant sted i 1943. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) opplyser at Tungtvannskjelleren på Rjukan får 22 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ønsker å bevilge totalt 22 millioner kroner fra Klima- og miljødepartementet og Kulturdepartementet til sikrings- og formidlingsbygg over Tungtvannskjelleren på Vemork, skriver Norsk Industriarbeidermuseum (NIA), som er prosjekteier for Tungtvannskjelleren, på sin hjemmeside.

– Dette er en fantastisk nyhet. Nå kan vi komme i gang med å gjøre dette historiske stedet tilgjengelig for besøkende, sier direktør Runar Lia i NIA.

Tungtvannsaksjonen var den største sabotasjeaksjonen i Norge under andre verdenskrig. Da klarte sabotørene å ta seg inn i kjelleretasjen i hydrogenfabrikken, sprenge apparatur for produksjon av tungtvann og ødelegge 500 liter med tungtvann som var ferdigstilt og klart for eksport til Tyskland.

– For meg og andre som besøker Tungtvannskjelleren, gjør det selvfølgelig enormt inntrykk. Dette er fortellingen om den mest kjente sabotasjeaksjonen både i Norge og internasjonalt. Og her får vi muligheten til å vise fram og fortelle om denne heltehistorien, sier Elvestuen.