Mann frifunnet for overgrep etter at saken har vært i retten fire ganger

Artikkelen fortsetter under annonsen

En lettere psykisk utviklingshemmet mann i 40-årene er i Gulating lagmannsrett frifunnet for overgrep mot en mindreårig jente han er i slekt med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tiltalen skal misbruket ha skjedd mellom 1998 og 2002 og fra jenta var fem år gammel, skriver Bergens Tidende.

Mannen ble først frifunnet i Sogn og Fjordane tingrett, men saken ble anket. I fjor sommer ble han dømt til fengsel i to år og til å betale 400.000 kroner i erstatning. Ifølge lagmannsrettens dom har han erkjent ett overgrep, mens retten slo fast at det skjedde flere ganger.

Dommen ble anket til Høyesterett som i fjor høst fant at den var ugyldig. Ifølge NRK var den i strid med retten til en rettferdig rettergang siden aktoratet la fram opplysninger fra to politiavhør som ble gjennomført før mannen fikk oppnevnt forsvarer.

Dermed ble saken behandlet av lagmannsretten på nytt. I dommen fremgår det ifølge avisa at retten ikke finner bevis for utuktig eller seksuell omgang, slik tiltalen beskriver. I stedet betrakter lagmannsretten det som flere tilfeller av seksuelle handlinger mot fornærmede. Det betyr at en mildere paragraf enn den i tiltalen må brukes, og dermed er forholdene foreldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bistandsadvokat Marianne Bech sier at kvinnen er skuffet over dommen, selv om hun tilkjennes menerstatning på nær 400.000 kroner.

Mannens forsvarer, advokat Ivar Blikra, sier de vil diskutere en mulig anke over erstatningen på nær 400.000 kroner.

– Ellers er han glad for at en fireårig rettsmaraton er over når det gjelder straffekravet. Dette har vært en tragedie for hele familien, sier han.