Juletre skapte krøll for «Rudolf»

Video: Oddgeir Sagerup filmet reinoksens kamp mot juletreet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et juletre satt fast i reinoksens flotte gevir: – Jeg trodde først den hadde et skaut på hodet, sier fotografen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reinen kjempet for for livet mot et gammelt juletre hvor fjorårets barnåler hadde falt av. Et tynt nylontau holdt treet fast i geviret.

Fotograf Oddgeir Sagerup var fredag i forrige uke på Vestpynten ved Longyearbyen. Sammen med kinesiske og spanske turister skulle han fotografere svalbardrein.

– Vi så en rein som stod og sturet. Jeg trodde først den hadde et skaut på hodet, men så oppdaget vi at det var et juletre som noen hadde kastet ut. «Det er ikke mulig!» tenkte jeg, forteller Oddgeir Sagerup til NRK.

Han forteller videre at gruppen ble stående med store øyne mens reinoksen kjempet for livet.

Sysselmannen på Svalbard ble kontaktet om det utrolige synet, men det er ikke første gang at ulike reingevir roter seg bort i noe.

Naturforvalter Gustav Busch Arntsen forteller til NRK at det er en utfordring med reinsdyr som henger seg fast i søppel. Spesielt avfall fra fiskeindustrien skaper problemer for dyrelivet på Svalbard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke den beste meldingen man får, forteller han.

Sagerup har også opplevd lignende tilfeller før, blant annet en bukk som hadde stålwire i hodepryden. han fryktet for at oksen med juletreet ville fått problemer med å ta til seg fôr.

Får den ikke næring, så dør den, sier Sagerup til NRK.

Heldigvis gikk det til slutt bra med bukken. Da Sysselmannens mannskaper ankom, hadde «Rudolf» kommet seg løs og gikk og beitet.