Derfor bommer værmeldingen

SOL ELLER REGN?: «Skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær», sa værmelderen så presist. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
SOL ELLER REGN?: «Skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær», sa værmelderen så presist. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.

Nordlendinger og vestlendinger har mest grunn til å bli forbanna.

(Vi.no): Været er noe som opptar oss nordmenn mye. I vårt langstrakte land kan det på den ene kanten kan være ni grader og høljeregn, mens det på den andre kanten kan være 20 grader og strålende sol – på en og samme tid.

Mange av oss er også friluftsmennesker og sjekker værmeldingen opptil flere ganger for dagen. Vi forventer at varselet er til å stole på. Derfor er det mektig irriterende når sola som skulle skinne hele dagen plutselig er blitt erstattet med et titall regnbyger samme dag.

Og er det noen som har grunn til å klage på unøyaktige værvarsler, så er det folk i nord.

Les også: – Små bekker som aldri har vært noe problem, kan plutselig bli det

– Stoler mer på finsk værmelding

– Været i Nordland, Troms og Finnmark er mer variabelt og vanskelig å melde enn hele resten av landet til sammen, utbryter seniormeteorolog Olav Erikstad ved StormGeo.

Årsaken til at nordlendingene kan stole mindre på værmeldingen enn resten av befolkningen, er klimavariasjonene i denne langstrakte landsdelen. Finnmarksvidda kan by på bitende kulde med 40 minus, mens det ytterst i Lofoten strengt tatt ikke finnes vinter i det hele tatt, klimatisk sett.

– Tradisjonelt har norsk værvarsling vært veldig kystfokusert. Vi vet at mange i innlandet i både Troms og Finnmark konsekvent hører på finsk værmelding, for å slippe å høre «skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær» gang etter gang etter gang, forteller Erikstad.

Dette er fordi finnene, som har mye mer innlandsfokus, gjerne beskriver mer i detalj hvordan den brisen varierer, ifølge meteorologen.

– Og det kan ha mye å si for folk utendørs i 20–30 kuldegrader, mens vi i Norge er storfornøyde med at vi prioriterte å varsle stormen på kysten riktig, sier han og legger til:

– Slik må det nesten bli i generelle varsler i media som skal presenteres på svært kort tid før neste underholdningsinnslag kommer, for eksempel før en viktig popsang på radioen. Unntak er selvfølgelig når vi har spesifikke oppdrag i innlandet.

Les også: Disse navnene var mest populære for 100 år siden

SNØSTORM I TROMSØ: Fotgjengere i Tromsø trosser snø og sterk vind i byen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix.
SNØSTORM I TROMSØ: Fotgjengere i Tromsø trosser snø og sterk vind i byen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix.

Årsaken til værmeldings-tabber

Erikstad mener vi aldri vil kunne unngå småfeil i værvarselet helt, så lenge vi ikke kan måle hver eneste, lille luftbevegelse, temperatur og trykk i hele verden. Han forteller videre at vi kan dele feil i værvarsler inn i to varianter:

A: Feil som skyldes kaos

– De fleste har hørt om sommerfugleffekten – at en sommerfugl som flakser med vingene i Thailand kan påvirke været i Norge noen uker etterpå, fordi små luftbevegelser kan påvirke andre luftbevegelser og vokse under de rette forholdene.

– Akkurat sommerfugl-eksempelet er kanskje en myte, men det stammer fra et berømt eksperiment i 1961: Fysikeren Edward Lorenz gjorde et dataeksperiment i en rent teoretisk modell. Han puttet inn start-data, lot modellen regne, og fikk et svar. Etter lunsj gjorde han samme dataeksperiment, med de samme start-dataene, i samme modell, men fikk et helt annet resultat. Det viste seg at en mellomregning på ett sted i modellen hadde blitt rundet av med én desimal forskjell. Og den forskjellen vokste seg stor. Det la grunnlaget for den berømte kaosteorien.

B: Feil som skyldes systematikk

– Værmodellene må etterlikne fjell og daler når været skal regnes ut. Modellens fjell vil alltid avvike fra virkelighetens: Fjellene i modellen må være veldig enkle, relativt runde fjell, ellers ville det blitt altfor komplisert å regne ut. I virkeligheten er derimot fjellene, særlig i Norge og spesielt på Vestlandet, bratte og spisse. Dette avviket mellom modell og virkelighet skaper systematiske feil i prognosene.

– For eksempel kommer det som regel alltid mer nedbør på Vestlandet enn modellene viser når det er vestavind, og mindre enn modellene når det er østavind. Slike feil er heldigvis lett å korrigere gjennom erfaring og maskinlæring, men det gjøres ikke på gratis værsider som Yr.no og Pent.no siden det krever litt mer dedikerte ressurser for hvert oppdrag.

Les også: Kunst og katastrofe: Dette er tidenes verste og beste platecovere

Vestlendingene kan også være værsure

Er du ekte vestlending, sørger du stort sett for å ha paraplyen med deg i den ene hånda og solbrillene i den andre. For på Vestlandet kan sola dukke opp i en time før den erstattes med surt regn for så å til slutt skinne igjen for fullt.

Men når regnet plutselig høljer ned selv om det var meldt sol hele dagen, må det være lov å bli litt værsur.

Erikstad forteller at unøyaktige værvarsler for Vestlandet kan forekomme fordi terrenget er så kupert at det er vanskelig å etterlikne i en modell som skal ha et generelt fokus og være tilgjengelig for alle hele tiden, for eksempel på Yr.

– Jeg vil også tro at feilene er størst i situasjoner med byger, siden byger er lokale, og i veldig stor grad styres av fjellene. Sammenhengende nedbør derimot, er mer forutsigbar, avslutter han.

SURT: En av hundrevis av regndager i Bergen. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix.
SURT: En av hundrevis av regndager i Bergen. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix.

Komplisert å melde været

Det skal sies at meteorologene har en svært utfordrende oppgave med å melde været. Hele prosessen er rimelig komplisert.

Yr.no-utvikler Morten Køltzow forklarer i en artikkel på Yr.no hvordan det er mulig å varsle været på sju millioner steder i verden hver dag:

– Utgangspunktet for alle moderne værvarsler er datamodeller. De beskriver atmosfæren ved hjelp av fysikkens lover, opplyser Køltzow.

Varslene blir basert på flere meteorologiske modeller ved hjelp av en av de kraftigste datamaskinene i Norge. Datamaskinen samler inn observasjoner og ulike målinger av hvordan været er akkurat nå. Slik gjøres det en diagnose av været. Deretter regner meteorologenes modeller seg fram til hvordan været blir framover i tid. Disse modellene jobber ut fra et rutenett. Alle værvariablene, som temperatur, nedbør og skyer, beregnes på forskjellige punkter i landet vårt, skriver Yr.no.

Avstanden mellom hvert punkt varierer avhengig av modellen. Disse prosessene er veldig kompliserte.

– Når sola står inn i husveggen din, varmer den opp veggen og atmosfæren over. Men dette er jo et veldig lite område, og slike lokale fenomener kan ikke beskrives eksakt i modellen, opplyser Køltzow.

Saken ble først publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 Brannfly savnet i Australia05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland
Siste nytt
06:00NorgeVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Verden75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15VerdenBrannfly savnet i Australia05:15NorgeSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland
Populært