Derfor bommer værmeldingen

SOL ELLER REGN?: «Skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær», sa værmelderen så presist. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
SOL ELLER REGN?: «Skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær», sa værmelderen så presist. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.

Nordlendinger og vestlendinger har mest grunn til å bli forbanna.

(Vi.no): Været er noe som opptar oss nordmenn mye. I vårt langstrakte land kan det på den ene kanten kan være ni grader og høljeregn, mens det på den andre kanten kan være 20 grader og strålende sol – på en og samme tid.

Mange av oss er også friluftsmennesker og sjekker værmeldingen opptil flere ganger for dagen. Vi forventer at varselet er til å stole på. Derfor er det mektig irriterende når sola som skulle skinne hele dagen plutselig er blitt erstattet med et titall regnbyger samme dag.

Og er det noen som har grunn til å klage på unøyaktige værvarsler, så er det folk i nord.

Les også: – Små bekker som aldri har vært noe problem, kan plutselig bli det

– Stoler mer på finsk værmelding

– Været i Nordland, Troms og Finnmark er mer variabelt og vanskelig å melde enn hele resten av landet til sammen, utbryter seniormeteorolog Olav Erikstad ved StormGeo.

Årsaken til at nordlendingene kan stole mindre på værmeldingen enn resten av befolkningen, er klimavariasjonene i denne langstrakte landsdelen. Finnmarksvidda kan by på bitende kulde med 40 minus, mens det ytterst i Lofoten strengt tatt ikke finnes vinter i det hele tatt, klimatisk sett.

– Tradisjonelt har norsk værvarsling vært veldig kystfokusert. Vi vet at mange i innlandet i både Troms og Finnmark konsekvent hører på finsk værmelding, for å slippe å høre «skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær» gang etter gang etter gang, forteller Erikstad.

Dette er fordi finnene, som har mye mer innlandsfokus, gjerne beskriver mer i detalj hvordan den brisen varierer, ifølge meteorologen.

– Og det kan ha mye å si for folk utendørs i 20–30 kuldegrader, mens vi i Norge er storfornøyde med at vi prioriterte å varsle stormen på kysten riktig, sier han og legger til:

– Slik må det nesten bli i generelle varsler i media som skal presenteres på svært kort tid før neste underholdningsinnslag kommer, for eksempel før en viktig popsang på radioen. Unntak er selvfølgelig når vi har spesifikke oppdrag i innlandet.

Les også: Disse navnene var mest populære for 100 år siden

SNØSTORM I TROMSØ: Fotgjengere i Tromsø trosser snø og sterk vind i byen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix.
SNØSTORM I TROMSØ: Fotgjengere i Tromsø trosser snø og sterk vind i byen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix.

Årsaken til værmeldings-tabber

Erikstad mener vi aldri vil kunne unngå småfeil i værvarselet helt, så lenge vi ikke kan måle hver eneste, lille luftbevegelse, temperatur og trykk i hele verden. Han forteller videre at vi kan dele feil i værvarsler inn i to varianter:

A: Feil som skyldes kaos

– De fleste har hørt om sommerfugleffekten – at en sommerfugl som flakser med vingene i Thailand kan påvirke været i Norge noen uker etterpå, fordi små luftbevegelser kan påvirke andre luftbevegelser og vokse under de rette forholdene.

– Akkurat sommerfugl-eksempelet er kanskje en myte, men det stammer fra et berømt eksperiment i 1961: Fysikeren Edward Lorenz gjorde et dataeksperiment i en rent teoretisk modell. Han puttet inn start-data, lot modellen regne, og fikk et svar. Etter lunsj gjorde han samme dataeksperiment, med de samme start-dataene, i samme modell, men fikk et helt annet resultat. Det viste seg at en mellomregning på ett sted i modellen hadde blitt rundet av med én desimal forskjell. Og den forskjellen vokste seg stor. Det la grunnlaget for den berømte kaosteorien.

B: Feil som skyldes systematikk

– Værmodellene må etterlikne fjell og daler når været skal regnes ut. Modellens fjell vil alltid avvike fra virkelighetens: Fjellene i modellen må være veldig enkle, relativt runde fjell, ellers ville det blitt altfor komplisert å regne ut. I virkeligheten er derimot fjellene, særlig i Norge og spesielt på Vestlandet, bratte og spisse. Dette avviket mellom modell og virkelighet skaper systematiske feil i prognosene.

– For eksempel kommer det som regel alltid mer nedbør på Vestlandet enn modellene viser når det er vestavind, og mindre enn modellene når det er østavind. Slike feil er heldigvis lett å korrigere gjennom erfaring og maskinlæring, men det gjøres ikke på gratis værsider som Yr.no og Pent.no siden det krever litt mer dedikerte ressurser for hvert oppdrag.

Les også: Kunst og katastrofe: Dette er tidenes verste og beste platecovere

Vestlendingene kan også være værsure

Er du ekte vestlending, sørger du stort sett for å ha paraplyen med deg i den ene hånda og solbrillene i den andre. For på Vestlandet kan sola dukke opp i en time før den erstattes med surt regn for så å til slutt skinne igjen for fullt.

Men når regnet plutselig høljer ned selv om det var meldt sol hele dagen, må det være lov å bli litt værsur.

Erikstad forteller at unøyaktige værvarsler for Vestlandet kan forekomme fordi terrenget er så kupert at det er vanskelig å etterlikne i en modell som skal ha et generelt fokus og være tilgjengelig for alle hele tiden, for eksempel på Yr.

– Jeg vil også tro at feilene er størst i situasjoner med byger, siden byger er lokale, og i veldig stor grad styres av fjellene. Sammenhengende nedbør derimot, er mer forutsigbar, avslutter han.

SURT: En av hundrevis av regndager i Bergen. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix.
SURT: En av hundrevis av regndager i Bergen. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix.

Komplisert å melde været

Det skal sies at meteorologene har en svært utfordrende oppgave med å melde været. Hele prosessen er rimelig komplisert.

Yr.no-utvikler Morten Køltzow forklarer i en artikkel på Yr.no hvordan det er mulig å varsle været på sju millioner steder i verden hver dag:

– Utgangspunktet for alle moderne værvarsler er datamodeller. De beskriver atmosfæren ved hjelp av fysikkens lover, opplyser Køltzow.

Varslene blir basert på flere meteorologiske modeller ved hjelp av en av de kraftigste datamaskinene i Norge. Datamaskinen samler inn observasjoner og ulike målinger av hvordan været er akkurat nå. Slik gjøres det en diagnose av været. Deretter regner meteorologenes modeller seg fram til hvordan været blir framover i tid. Disse modellene jobber ut fra et rutenett. Alle værvariablene, som temperatur, nedbør og skyer, beregnes på forskjellige punkter i landet vårt, skriver Yr.no.

Avstanden mellom hvert punkt varierer avhengig av modellen. Disse prosessene er veldig kompliserte.

– Når sola står inn i husveggen din, varmer den opp veggen og atmosfæren over. Men dette er jo et veldig lite område, og slike lokale fenomener kan ikke beskrives eksakt i modellen, opplyser Køltzow.

Saken ble først publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 Har gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp
Siste nytt
16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05PengerFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Penger352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51PengerStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenHar gjort oppsiktsvekkende funn hos døde mennesker17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp
Populært