Over 20 hunder har dødd etter blodig diaré

Video: Veterinærinstituttet orienterer om hundebakteriene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er registrert 21 hunder som er døde etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden, opplyser Veterinærinstituttet til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet hunder som har blitt rammet av en ukjent sykdom, ble lørdag kraftig oppjustert. Mattilsynet har fått inn meldinger om syke hunder fra veterinærer i hele landet, melder NRK.

De nye tilfellene er registrert i Nordland, Hordaland, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

– Hundene har de samme symptomene som vi har sett hos flere andre hunder den siste tiden: oppkast og blodig diaré. Det er likevel for tidlig å si om de nye tilfellene kan knyttes til hverandre, sier veterinær og seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

– To døde hunder er avtalt levert til Veterinærinstituttet for obduksjon, sa Tronerud til NTB lørdag formiddag.

Bakgrunn: – Utbrudd av farlig sykdom for hunder i Oslo-området

Nye obduksjoner mandag

Kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas ved Veterinærinstituttet opplyser lørdag ettermiddag at de to siste hundene som døde er ankommet instituttet og skal obduseres nærmere søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått tatt prøver fra den ene og satt disse til dyrking. Vi håper å kunne få svar fra denne i løpet av neste uke. Vi venter at svarene på prøvene fra de andre hundene vi har fått inn blir klare over helgen, sier Haukaas til NTB.

Instituttet har foreløpig ikke satt inn ekstra ressurser på arbeidet med hundene, men har omprioritert på de eksisterende og jobber døgnet rundt.

– Vi får en god del henvendelser både fra veterinærer, hundeeiere og publikum, og råder bekymrede hundeeiere om å ta kontakt med sin veterinær eller dyreklinikk, samt følge rådene fra Mattilsynet, sier Haukaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd til hundeeiere etter sykdomstilfeller:

På grunn av en uavklart situasjon og flere sykdomstilfeller anbefales alle hundeeiere å følge disse rådene:

* Begrens nærkontakt med andre hunder.

* Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.

* Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.

* Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.

* Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.

* Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.

* Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Kilde: Anicura, Mattilsynet

Les også: Flere hunder døde av ukjent sykdom

Obdusert

Fredag var det totalt registrert 30 til 40 tilfeller av den mystiske hundesykdommen den siste tiden. De fleste tilfellene er i Oslo-regionen, men det er registrert hunder med blodig diaré over det meste av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veterinærinstituttet har obdusert fire hunder for å se om det finnes noe som knytter tilfellene til hverandre. De kan foreløpig ikke si noe sikkert om når de eventuelt kan konkludere.

– Om vi kan konkludere på mandag er lite trolig, sier Tronerud.

To bakterier

Han understreker at det lørdag ikke er mulig å fastslå om disse sykdomstilfellene kan knyttes til tidligere syke eller døde dyr.

En ukjent sykdom har rammet en rekke hunder den siste tiden. Hundene har hatt oppkast og blodig diaré. Årsaken er ikke funnet etter at fire hunder er obdusert.

På en pressekonferanse fredag opplyste Veterinærinstituttet at det var funnet to bakterier ved obduksjonene, men at det foreløpig ikke er avklart om dette er årsaken til sykdomsutbruddet.

Så langt er det ikke tegn på at dyrene har blitt forgiftet.

Frykt i Sverige

En hundeutstilling i Härryda sør for Göteborg er blitt innstilt denne helgen av frykt for sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig melder det svenske nyhetsbyrået TT at en hund fra Partille brukshundklubb i Partille kommune, litt nordøst for Göteborg, har blitt innlagt på dyresykehus med symptomer som ligner de norske.

– Hunden har vært på utstilling i Norge, så det er klart at det nå er litt uro blant medlemmene, sier leder i hundeklubben, Ann-Christin Magnusson, til avisen GT. Ifølge Magnusson er hunden nå blitt bedre. Hunden hadde vært på utstilling i Trondheim.

Norske hunder uønsket

Både i Sverige, Danmark og Finland er norske hunder inntil videre uønsket på utstillinger og andre arrangementer med mange hunder til stede.

Norsk Kennel Klub har anbefalt at alle planlagte arrangementer blant deres medlemsklubber avlyses denne helgen. De vil vurdere hva som skal gjøres videre etter at det forhåpentligvis kommer mer informasjon over helgen.

Mattilsynets anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.