Ny undersøkelse: Mange opplever klimaendringer i egen kommune

Ifølge Nordisk Miljømerkings ferske undersøkelse mener flere nordmenn at ekstreme naturhendelser er en konsekvens av klimaendringer. Her fra Brumunddal i midten av august, da store nedbørsmengder førte til flom og oversvømmelse.
Ifølge Nordisk Miljømerkings ferske undersøkelse mener flere nordmenn at ekstreme naturhendelser er en konsekvens av klimaendringer. Her fra Brumunddal i midten av august, da store nedbørsmengder førte til flom og oversvømmelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju av ti nordmenn har opplevd klimaendringer i sin egen kommune, ifølge en fersk undersøkelse. Høyere temperatur og mindre snø er det flest har lagt merke til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er gjennomført av IPSOS på oppdrag for Nordisk Miljømerking.

I tillegg til høyere temperaturer og mindre snø, inngår også endringer i årstidenes start og varighet blant faktorene flest merker seg.

Samtidig svarer flere at de har erfart ekstreme naturhendelser som de mener er en konsekvens av klimaendringer. 18 prosent oppgir de har observert flere eller kraftigere skog- og lyngbranner, og like mange har observert flere eller sterkere stormer eller orkaner. 12 prosent oppgir at de har observert flom.

– Mange opplever nå klimaendringer på kroppen, og det fører til at folk bekymrer seg. Det som er viktig nå, er å vise folk at det er mulig å gjøre noe for å stoppe den negative utviklingen, sier markeds- og kommunikasjonssjef Anne-Grethe Henriksen i Svanemerket.

Ny teori: Alt liv på jorden var nær tilintetgjørelse

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser at 23 prosent mener klimaendringer og global oppvarming er naturlige endringer, og ikke en konsekvens av menneskelig aktivitet. Samtidig er de aller fleste, tre av fire, opptatt av hva de personlig kan gjøre for å ivareta miljøet. To av tre, 62 prosent, er også redde for at vi er på vei mot en miljøkatastrofe dersom vi ikke endrer vaner raskt.

Den yngste aldersgruppen av dem som har deltatt i undersøkelsen, 16 til 29 år, skiller seg ut med det de har gjort for å redusere sin egen belastning på miljøet de siste to årene. 38 prosent har redusert kjøttforbruket sitt og 26 prosent har unngått å fly når det var andre transportmuligheter tilgjengelig.

Aktuelt: Orkanen Dorian knyttes til klimaendringene