Fortsatt bevegelse ved Veslemannen

NVE tror at spiret som har holdt Veslemannen oppe, har rast torsdag kveld. Men det er usikkert om det er hele Veslemannen som har rast. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
NVE tror at spiret som har holdt Veslemannen oppe, har rast torsdag kveld. Men det er usikkert om det er hele Veslemannen som har rast. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ved midnatt til fredag fortsatt bevegelse ved Veslemannen og rødt farevarsel opprettholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av fjellpartiet Veslemannen raste ut torsdag kveld. Ved midnatt er det fortsatt bevegelse på stedet.

– Bevegelsene er i et mindre område enn tidligere. Men det er fortsatt bevegelse og en del steinsprang, sier vakthavende geolog Ingrid Skrede i NVE til NTB like over midnatt.

Det gikk torsdag en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftige skredet gikk ved 21-tiden. Grunnet mørket har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) foreløpig ikke full oversikt over hva som har rast eller hvor stort det er, men de mener det er det største raset siden målingene startet høsten 2014.

Ikke forsvarlig å ta seg til stedet

Fredag starter kartleggingen.

– Vi vil starte med å se på webkamera når det blir lyst for å se hvor mye som har rast og om det fortsatt er aktivitet i området. Videre vil vi forøke å fly en drone over stedet for å ta bilder og dokumentere skredet, forteller Skrede til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geologene som skal befare stedet kommer fra Trondheim. Det vil derfor ta litt tid før de er på plass fredag. Fordi det fortsatt er bevegelse er det usikkert om det er trygt for geologene å ta seg fram til stedet.

– Vi kommer nok ikke til å gå ned i området, men det er mulig vi går til toppen og ser ned. Slik som det er nå er det ikke forsvarlig å gå ned i området, sier Skrede.

Lettet

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma uttalte torsdag kveld til VG at innbyggerne nå kan føle seg lettet etter fem krevende år.

– Dette er først og fremst en stor dag for dem som endelig skal få fred, sier han og tilføyde at han er glad for at dette kan bety slutten på de mange evakueringene.

– Det kan hende det har gått så store masser at det ikke lengre er fare for hus og jernbane, og da kan de nok føle seg lettet. Men først må vi avklare hva som har rast, sier Skrede.

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Nedbør er årsaken til at bevegelsene har økt i dagene etter.