Innvandrerbarn er mer kriminelle enn foreldrene

SSB har aldri tidligere undersøkt sammenhengen mellom kriminalitet og innvandrerbakgrunn med så detaljerte tall som de nå har gjort på bestilling fra Frp. Frp-nestleder Sylvi Listhaug og innvandringspolitisk talsperson i Frp Jon Helgheim sier man ikke må bortforklare og unnskylde hvorfor barn av innvandrere er mer kriminelle enn foreldrene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SSB har aldri tidligere undersøkt sammenhengen mellom kriminalitet og innvandrerbakgrunn med så detaljerte tall som de nå har gjort på bestilling fra Frp. Frp-nestleder Sylvi Listhaug og innvandringspolitisk talsperson i Frp Jon Helgheim sier man ikke må bortforklare og unnskylde hvorfor barn av innvandrere er mer kriminelle enn foreldrene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at barn av innvandrere begår mer kriminalitet enn dem som selv innvandret. Tallene er bestilt av Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er betydelig høyere rater blant innvandrere for enkelte lovbruddstyper, som mishandling i nære relasjoner. Og betydelig lavere for andre typer, som grovt underslag, sier rådgiver Sigmund Book Mohn i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

Ifølge tall fra SSB har norskfødte menn i aldersgruppen 15–35 år med somalisk familiebakgrunn 4,6 ganger så høy rate for voldslovbrudd. Menn med irakisk bakgrunn har 4 ganger så høy rate, tallet for menn med marokkansk bakgrunn er på 3,2, for menn med tyrkisk bakgrunn er tallet 2,8 og 2,4 for pakistanske menn.

Rapporten viser også at i et gjennomsnittlig år i perioden 2015–2017 ble 443 personer siktet for «mishandling i nære relasjoner». 185 av de 443 var innvandrere.

Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim i Frp og nestleder i Frp Sylvi Listhaug sier til avisen at «integrering ikke automatisk går seg til over tid».

– Det er ikke sånn at å pøse på med penger og tjenester, slik som Norge har vært god til, løser problemene. Vi må stille flere krav og sjekke mye bedre om integreringstiltakene har noen effekt, sier de.

Personvernpolicy