Rødgrønt felttog mot regjeringens bompengeløsning

Statsminister Erna Solberg (H) mener bompengeløsningen ikke er noen våpenhvile for regjeringspartiene, men god, ny politikk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) mener bompengeløsningen ikke er noen våpenhvile for regjeringspartiene, men god, ny politikk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ap, MDG og SV hamret løs på regjeringens bompengepakke i TV2s partilederdebatt. – Dette er god, ny politikk, parerte statsminister Erna Solberg (H).

– Bompengeskissen er ikke en avtale, det er en våpenhvile mellom regjeringspartiene i valgkampen, uten at den avklarer store viktige spørsmål innenfor klima, byutvikling og for å få ned utslippene, hevdet MDGs Une Aina Bastholm.

Det avviste statsministeren blankt.

– Det er god, ny politikk for å sørge for at byene skal få mer kollektivtrafikk, svarte Solberg.

– Det er viktig at vi kutter utslipp og ikke utviklingen, fortsatte hun.

Men Bastholm slo tilbake med at Solberg hittil har valgt å lytte til et "kunnskapsfornektende og populistisk Frp" fremfor å lytte til fremtidige generasjoner i klimasaken.

Partilederne barket sammen få dager før det som ser ut til å bli et jordskjelv av et kommunevalg. Meningsmålingene spriker, men noen trender er helt tydelige: Styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet og også Frp går tilbake, mens en grønn bølge bringer MDG og særlig Senterpartiet til nye høyder i henholdsvis by og bygd. Også Rødt og SV går mot et godt valg.

Frykter kutt

I debatten om bompenger og klima pekte Ap-leder Jonas Gahr Støre på at selv ikke regjeringspartiene er enige om hva løsningen innebærer, og var også kritisk til punktet om at kommunene må finansiere 20 prosent av nye byvekstavtaler.

– Det jeg er urolig for, er at ett av grepene er at kommunene vil måtte kutte i eldreomsorg og barn og oppvekst. Det er vi imot, sa Støre.

– Å kutte milliarder i bompenger er ikke et tiltak for sosial utjevning. I byene er det menn med middels til høy inntekt som betaler mest i bompenger, påpekte SVs Audun Lysbakken.

Lederne for regjeringspartiene, som har strevd med samholdet den siste tiden, samlet seg til forsvar for avtalen. Frp-leder Siv Jensen avviste at avtalen betyr at kommunene må kutte i velferden.

– Det er ganske mye velferd i å sørge for at vanlige folk har anledning til å kjøre bil, sa hun.

MDG-skryt

Bastholm fikk skryt for sin innsats i første del av debatten.

– Jeg synes Une Bastholm var soleklart best i den første delen. Hun var rolig, behersket og snakket ikke for lenge, sier TV 2-kommentator Aslak Eriksrud.

Han får støtte av Dagsavisens kommentator Hege Ulstein:

– Bastholm gjorde deg veldig godt i bompengedebatten i starten. Men skoledebatten viste at de ikke er et parti som har politikk på alle områder, sier hun.

Meningsmålingene viser at bompengedebatten ikke bare har styrket Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), men også MDG på motsatt fløy i den saken.

Skole og distrikt

TV-debatten brakte for øvrig lite nytt, men ingen av partilederne tabbet seg ut. Det ble dessuten en god del avbrytelser og det kommentatorene beskrev som kakling, men først i tredje og siste del, om kommunestruktur, måtte programleder Arill Riise blåse i dommerfløyten.

I skoledebatten fikk Lysbakken snakket varmt for heldagsskolen, mens statsministeren og hennes allierte hamret inn budskapet om at det viktigste er at lærerne har kompetanse.

– Totalsummen på en heldagsskole er over 8 milliarder kroner. Vi må bruke pengene på det aller viktigste – kvalifiserte lærere og tidlig innsats, sa Solberg.

Valgkampens siste partilederdebatt går i Trondheim kommende fredag, før velgerne skal si sitt mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært