Budsjettmillioner til rusomsorg og gatehospital

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V, f.v.), statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) hadde med seg en budsjettlekkasje på rusfeltet da de besøkte Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter i Bergen onsdag. Der møtte de blant annet Ingunn Søviknes (foran). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V, f.v.), statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) hadde med seg en budsjettlekkasje på rusfeltet da de besøkte Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter i Bergen onsdag. Der møtte de blant annet Ingunn Søviknes (foran). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Regjeringen gir 150 millioner kroner over kommunerammen til opptrappingsplanen for rus og 29 millioner til gatehospitalet i Bergen på neste års statsbudsjett.

Regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF la høsten 2015 fram en opptrappingsplan for rusfeltet med en økonomisk ramme på 2,4 milliarder kroner for årene 2016–2020.

Det er dette løftet som nå blir fullført med bevilgningen på 2020-budsjettet, ifølge de fire.

– Dette var ett av de områdene vi var veldig enige om måtte opprioriteres, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Regjeringspartienes ledere presenterte nyheten på et felles besøk hos Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter i Bergen onsdag ettermiddag.

Gatehospital

I statsbudsjettet for 2020 vil kommunene få nye 150 millioner kroner gjennom kommunerammen begrunnet i opptrappingsplanen, ifølge en pressemelding.

Budskapet om at gatehospitalet i Bergen får nye midler, ble mottatt med applaus og jubel blant de ansatte og beboerne.

– I budsjettet for neste år er det satt av 29 millioner kroner for at Frelsesarmeen skal kunne drifte gatehospitalet i Bergen, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Oversikt: Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Oslo-modell

Tilbudet til rusavhengige skal bygges opp etter modell fra gatehospitalet i Oslo. Planen er at det kan åpne i desember 2019 i Bergen.

Gatehospitalet i Bergen fikk allerede i 2015 20 millioner kroner til å opprette dette. Onsdag fikk de fire partilederne møte noen av beboerne som har nytt godt av tilbudet.

Gatehospitalet er et helse- og omsorgstilbud til rusmiddelavhengige med store og sammensatte helseproblemer, eller problemer som ikke ivaretas av den øvrige helsetjenesten.

2,4 milliarder

Målet med opptrappingsplanen for rusfeltet er å bygge opp bedre og mer helhetlige tjenester i kommunene.

Onsdag kunne de fire partiene legge fram noen resultater fra opptrappingen:

* Mens det i 2016 var 42 prosent som ikke hadde aktiviteter i løpet av dagen, er tallet nå 28 prosent.

* Antall årsverk i kommunale rus- og psykiske helsetjenester har økt med 2.500 siden 2016.

* Antall personer med rus og psykiatriske lidelser uten bolig er kraftig redusert.

* Antallet som venter på kommunal bolig, har gått ned med 80 prosent siden 2014, ifølge Kostra-tall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært