Svensk skip har kom seg løs fra isen ved Svalbard

Se video fra evakueringen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et svensk fartøy på oppdagelsestur ved Svalbard som satt fast i isen sørvest i Hinlopenstredet, har kommet seg løs. Skipet forsøker å komme seg ut av området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et redningshelikopter fra Svalbard evakuerte tirsdag kveld de 16 passasjerene som var om bord etter at skipet satte seg fast i isen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge. Passasjerene er fraktet til Longyearbyen, samme sted som skipet la ut fra lørdag.

– Skipet har kommet seg løs fra isen, men jobber fortsatt med å komme seg ut av området og finne en fri løype ut mot åpent hav igjen, sier redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen til NTB sent tirsdag kveld.

I Longyearbyen ble passasjerene ivaretatt av den lokale redningssentralen og representanter fra rederiet.

Kapteinen på MS Malmö varslet Kystradio Nord og Hovedredningssentralen klokken 15 tirsdag med ønske om å få evakuert passasjerene. Da drev fartøyet med isen, og havstrømmen var i ferd med å føre det inn i et grunt sund ved Rønnbeckøyane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant passasjerene var det både filmprodusenter som skal dokumentere klimaendringer, og folk som har interesse for klimaspørsmål.

– Udramatisk

– Både vindkart og iskart fortalte skipperen at vi kunne komme oss inn i sundet, men det ble fort sperret av is. Vinden blåste isen ned i Hinlopenstredet, sier ekspedisjonsleder Tore Topp til NTB.

Skuta er isforsterket, men er ikke noen isbryter, og derfor ble det bestemt å evakuere passasjerene.

– Evakueringen foregikk profesjonelt og udramatisk. Vi har vært ute en vinterdag før, sier Topp, som er ute på sin sjette ekspedisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskapet på sju ble igjen om bord for å få skipet løs. Det var forventet at isen kom til sprekke noe opp på grunn av flo sjø tirsdag kveld. Kapteinen hadde da håp om å kunne ta skipet ut i åpent farvann for egen maskin.

Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen sier at det er usikkert når skipet er på åpent hav igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer an på å om de finner en fri løype ut. Det er mindre is lenger nord, så planen deres er å seile videre inn i stredet. Kystvaktskipet Andenes er uansett på vei dersom de ikke kommer seg ut, sier han.

– Vi håper å kunne fortsette turen om et par dager, sier ekspedisjonsleder Tore Topp.

Klimatokt

Det er lite vind i området, men snøbyger og sikt ned mot 200 meter i bygene. Kystvaktskipet Andenes som er dirigert mot havaristen, ventes å være framme rundt klokken 5 onsdag morgen.

MS Malmö seiler i kjølvannet til polarskuta Quest som i 1931 var baseskip for den svensk-norske Ahlmann-ekspedisjonen. Den gangen kartla de blant annet Nordaustlandet.

Ruten er lagt opp etter reisen som polarskipperen og selfangeren Ludolf Schjelderup gjennomførte for 88 år siden, og reisen er en del av prosjektet Klimatokt Svalbard Rundt.

Hovedmålet i 2019 er å komme fram til Norges østligste punkt, Kvitøya.