Statsadvokaten beordrer etterforskning etter ulykken i Alta

Politiet frigir navnende på de omkomne etter helikopterstyrten i Alta i helgen. Statsadvokaten vil at Helitrans etterforskes.

Politiet i Finnmark har fått ordre om å etterforske blant annet luftfartstillatelsene, eventuelle begrensninger, sertifikater og teknisk tilstand hos selskapet, opplyser førstestatsadvokat Lars Fause til Altaposten.

Ordren kom kun timer etter ulykken som skjedde lørdag kveld.

Fause understreker at de ikke mistenker at Helitrans har gjort noe galt.

– Vi har ingen grunn til å tro at de ikke har ting på stell. Men vi må likevel snu alle steiner. Vi har et uklart årsaksforhold og selvfølgelig det faktum at seks personer mistet livet, sier Fause.

Daglig leder Richard Simonsen i helikopterselskapet sier at han vil bistå uansett hvilke myndigheter som ønsker å etterforske dem.

– Vi har ingenting å skjule i selskapet, på noen som helst måte, sier han til Altaposten.

Aktuelt: Dårlig vær kan forsinke helikopteretterforskning i Alta

Oversikt over flyruten

Politiet har oversikt over ruten helikopteret fløy, opplyste de under en pressekonferanse mandag. Dette var ikke en fastsatt rute.

Helikopteret brukte en GPS-funksjon som heter Flight Following, som viser flyruten i grove trekk, ifølge lensmann Øyvind Lorentzen i Alta.

Kripos bistår politiet og er på ulykkesstedet. Også helikopterprodusenten Airbus er på plass.

Mannskap fra Sivilforsvaret bistår i søk rundt ulykkesstedet for å avklare om noen deler av helikopteret falt av før ulykken. Også den franske havarikommisjonen kommer for å bistå i arbeidet.

Offentliggjør navn

Til sammen seks personer døde i helikopterulykken.

Politiet offentliggjør nå navnet på den 22 år gamle kvinnen som omkom i ulykken. Det var Benedikte Hyld Mella. I tillegg til Mella var ytterligere fire av de omkomne fra Alta. Alle var mellom 19 og 20 år. Det var Markus Vonheim, Kevin Berg, Kine Johnsen og Robin Karlsen. I tillegg døde piloten, en 27 år gammel mann fra Sverige.

Markus Vonheim (øverst t.v) , Kevin Berg (øverst t.h), Robin Karlsen (nederst t.v), Benedikte Hald Mella (midten), Kine Johnsen (nederst t.h) Foto: Privat
Markus Vonheim (øverst t.v) , Kevin Berg (øverst t.h), Robin Karlsen (nederst t.v), Benedikte Hald Mella (midten), Kine Johnsen (nederst t.h) Foto: Privat

Ulykken skjedde lørdag kveld i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Der fikk deltakerne tilbud om en tur til 500 kroner per person for å se området fra lufta.

Helikopteret styrtet ved Kvenvikvannet.

– En forferdelig hendelse

– Det er en forferdelig hendelse og utrolig vondt for Alta-samfunnet og de nærmeste, sier statsminister Erna Solberg (H) om helikopterulykken i Alta.

Sønnen og niesen til Frp-politikeren Ronny Berg var blant de seks som omkom i ulykken. Berg er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet og tidligere statssekretær i Fiskeridepartementet under daværende fiskeriminister Per Sandberg.

– I et samfunn som Alta, så kjenner veldig mange hverandre, og når en så stor gruppe ungdommer dør i en slik ulykke, så er det vondt. Det er selvfølgelig vanskelig for absolutt alle som er berørt, sier Solberg til NTB.

Solberg sender også en tanke til de ansatte i helikopterselskapet Helitrans.

– Det er nok også mange i selskapet som nå opplever å ha det vondt. Dette er jo en av de verste tingene som alle som driver lufttransport kan tenke seg, sier Erna Solberg.

Mye regn

Det er meldt dårlig vær utover mandag, noe som kan begrense framdriften, opplyste Statens havarikommisjon under pressekonferansen.

Fakta om helikopterulykken i Alta:

* Ved 17-tiden lørdag 31. august styrtet et helikopter ved fjellet Skoddevarre, sørvest for Alta sentrum. Helikopteret drev med sightseeing for gjester på festivalen Høstsprell.

* Det var seks personer om bord. Ved 18.30-tiden opplyste Hovedredningssentralen at fire personer var bekreftet omkommet, mens én skadd person ble fløyet til Universitetssykehuset i Nord-Norge og én person ikke var gjort rede for.

* Ved 20.40-tiden ble den savnede personen funnet omkommet i helikopteret. Personen som ble fløyet til sykehus, døde av skadene.

* Fem av dem som var om bord var fra Alta. Det var Markus Vonheim (19), Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22). I tillegg døde piloten, en 27 år gammel mann fra Sverige.

* Helikopteret var av typen Airbus H125, tidligere kjent som AS350. Ifølge Nordlys ble det levert i juni i år. Dette er det mest brukte helikopteret i innlandsvirksomhet i Norge.

* Helikoptertypen ble lansert i 1975. Det er bygget over 3.500 av dem, ifølge Wikipedia.

* Helikopteret ble leid og operert av Helitrans, men var eid av selskapet Skjolden Cruisekai AS.

– Vi bruker helikopter opp dit, og det avhenger av sikten, sier Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen.

Det er ventet svært mye regn i Alta mandag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for Vest-Finnmark på grunn av lokalt store nedbørmengder. Det komme 30–40 millimeter i løpet av tolv timer.

– Komplisert

Ulykkesstedet betegnes som kompakt og lite og komplisert å jobbe i.

– Vi har ikke satt noe deadline for hvor lenge vi blir på ulykkesstedet. Vi blir til vi er ferdige, sier Halvorsen.

Enkelte deler fra helikopteret kan bli tatt med til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller.

– Vi jobber iherdig og bredt for å samle informasjon for å danne et bilde av hva som har skjedd, sier Lorentzen.

Både politiet og Havarikommisjonen er svært interessert i observasjoner fra vitner til ulykken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært