SV vil utrede handelsavtale med søramerikanske land

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) ber regjeringen bestille en konsekvensutredning av å signere avtalen med Mercosur-landene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) ber regjeringen bestille en konsekvensutredning av å signere avtalen med Mercosur-landene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lars Haltbrekken (SV) vil konsekvensutrede frihandelsavtalen Norge har inngått med søramerikanske land.

– Vi mener at klimakonsekvensene må utredes fordi vi ser at den kan ha konsekvenser for kjøttimporten, som kan bety økte utslipp av klimagasser, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til Nationen.

Haltbrekken kommer med uttalelsene etter at avisen de siste dagene har skrevet at avtalen med kan føre til økt kjøttimport, til tross for at kvotene for storfekjøtt ikke er økt i størrelse.

Stortingsrepresentanten ber regjeringen bestille en utredning av uavhengige forskere med ekspertise på frihandel og regnskog.

I slutten av august ble EFTA-landene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein og Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay enige om en frihandelsavtale. Regjeringen har fått kritikk fra flere miljøorganisasjoner og opposisjonen som har vært kritiske til Brasils president Jair Bolsonaros miljøpolitikk.

Avtalen skal ratifiseres i Stortinget. Regjeringspartiene Venstre og KrF har sagt at de kan si nei til avtalen.

– Det er utrolig at regjeringen inngikk en avtale med Brasil nå mens regnskogen brenner. Det er å belønne president Bolsonaro for den måten han fører politikk på, som inkluderer økt avskoging, sier Haltbrekken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært