Navn på fire av de omkomne i Alta-ulykken frigitt

Lensmann Øyvind Lorentzen forteller siste nytt om ulykken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lensmann Øyvind Lorentzen forteller siste nytt om ulykken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De omkomne i helikopterulykken i Alta var fem altaværinger mellom 19 og 22 år og en svensk pilot på 27 år, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av navnene ble søndag kveld frigitt. Det var disse:

* Markus Vonheim, 19 år, Alta

* Kevin Berg, 20 år, Alta

* Kine Johnsen, 20 år, Alta

* Robin Karlsen, 20 år, Alta

I tillegg er en kvinne på 22 år fra Alta omkommet. Piloten var en svensk mann på 27 år.

– Arbeidet med den formelle identifiseringen av de omkomne i helikopteret pågår med bistand fra Kripos. Det forventes at dette arbeidet vil ta noe tid, melder Finnmark politidistrikt.

Valgkampen innstilt

Frp-politiker Ronny Berg mistet sin eldste sønn Kevin og en niese i helikopterulykken lørdag, som i alt kostet seks mennesker livet.

– Livet er så jævla urettferdig. Masse flott ungdom som hadde hele livet sitt foran seg, og nå er dem borte, skriver Berg i et innlegg på Facebook søndag.

– Vi får leite etter styrken sammen, når livet føles rasert og helt tomt, skriver Berg, som er sentralstyremedlem i Frp og gruppestyreleder for Frp i kommunestyregruppa i Alta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av situasjonen og av respekt for de pårørende besluttet de politiske partiene i Alta på et fellesmøte søndag å stanse all valgkamp framover.

– Dyp sorg

Alta er en by i dyp sorg, sier Alta-ordfører Monica Nielsen til NTB.

– Dette er unge mennesker som er helt i begynnelsen av voksenlivet. Hele Alta-samfunnet bærer preg av dette, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe dem som er berørte av dette, sier ordføreren.

Ulykken skjedde lørdag ettermiddag i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Der fikk deltakerne tilbud om helikopterturer til 500 kroner per person for å se området fra lufta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulykken førte til at resten av festivalen ble avlyst, og søndag ble alle medvirkende invitert til en minneseremoni.

– Veldig mange kjenner de omkomne, sier festivalsjef Stig Anton Eliassen til NTB.

Etterforskning i gang

Etterforskere fra både Statens havarikommisjon og Kripos ankom søndag Alta og startet undersøkelser på åstedet sammen med lokalt politi for å finne årsaken til den tragiske ulykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har sikret seg en del spor i saken.

– Det er en del en del snapper som er sendt fra dem som var med, og de har vi sikret oss, sier lensmann Øyvind Lorentzen under et pressemøte søndag kveld.

Disse Snapchat-meldingene skal ikke vise selve ulykken, men utover det ønsker ikke Lorenzen å kommentere innholdet. Ifølge lensmannen hadde ikke helikopteret en såkalt svart boks. Det skal heller ikke ha blitt sendt ut en nødmelding fra helikopteret.

– Vi vil ikke låse oss til én teori, men går bredt ut for å være helt sikre på at vi ikke overser noe, sier lensmann Lorentzen til NTB.

Etterforskningen skal styrkes med ytterligere tre eller fire personer mandag. Også flyprodusenten Airbus Helicopters og den franske havarikommisjonen vil mandag sende folk til Alta.

Kom fra inspeksjon

Selskapet Helitrans, som eier ulykkeshelikopteret, setter alle sine 25 helikoptre midlertidig på bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke på grunn av mistanke om teknisk feil på helikoptertypen, men av hensyn til de pårørende og våre egne ansatte, skriver selskapet på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helitrans ønsker å opplyse om at ulykkeshelikopteret kom fra en ordinær 100-timersinspeksjon, uten funn av feil eller mangler ved helikopteret, heter det videre.

Til Dagbladet opplyser leder Richard A. Simonsen at selskapet har opprettet et kriseteam for å ivareta pilotens kolleger.

Ulykkeshelikopteret var splitter nytt og av typen Airbus H125, tidligere kjent som Eurocopter AS350.

Nødetatene fikk melding om ulykken ved 17-tiden lørdag. Halvannen time senere ble det bekreftet at fire av de seks om bord hadde omkommet. En person ble fløyet til sykehus, men døde som følge av skadene. En savnet person ble bekreftet omkommet ved 20.30-tiden.