Solberg til Finland på sikkerhetspolitisk møte

Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil begge delta når Finlands president Sauli Niinistös holder et sikkerhetspolitisk møte mellom statslederne i Norge, Sverige og Finland i september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil begge delta når Finlands president Sauli Niinistös holder et sikkerhetspolitisk møte mellom statslederne i Norge, Sverige og Finland i september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg har takket ja til å delta på et sikkerhetspolitisk toppmøte i Finland sammen med Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang sikkerhetspolitikken skal være et sentralt tema under et møte mellom stats-, forsvars- og innenriksministrene i Norge, Sverige og Finland, skriver Forsvarets forum. Møtet vil finne sted i Helsinki på initiativ fra Finlands president Sauli Niinistös i midten av september, etter valget, opplyser Statsministerens kontor.

At Finland og Sverige, som begge står utenfor NATO, vil ha Norge med på samtaler, er nytt. Mens de to første har konsentrert seg mest om sikkerhetssituasjonen Østersjø-regionen, har Nato-landet Norge rettet ressursene mot nordområdene.

Island og Danmark er derimot ikke invitert til møtet. Forsvarets forum skriver at det er et strategisk valg ut fra den geografiske samhørigheten landene har med tanke på Russland. De fem landene i Norden har i ti år hatt et samarbeid om å støtte hverandre i fredstid, men ble i fjor utvidet til også å gjelde hvis et av landene havnet i en konflikt.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) skal delta på møtene i Finland.

USA har lenge hatt et bilateralt forsvarssamarbeid med både Finland og Sverige. I mai i fjor signerte da også de tre landene under på en felles samarbeidsavtale.

Russerne gir klart uttrykk for at de ikke liker utviklingen. Uten å bli medlemmer av NATO utvider både Sverige og Finland sin kontakt med den vestlige militæralliansen. Russerne varsler flere mottiltak i retning sin egen vestlige grense.

Personvernpolicy