IT-feil hos dansk politi kan ha forplantet seg til Norge

Riksadvokaten pålegger norsk politi og påtalemyndighet å identifisere alle verserende norske straffesaker hvor det er innhentet informasjon fra Danmark. Årsaken til pålegget er at det er avdekket en systemfeil i Danmark som gjelder bruk av teledata i straffesaker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Riksadvokaten pålegger norsk politi og påtalemyndighet å identifisere alle verserende norske straffesaker hvor det er innhentet informasjon fra Danmark. Årsaken til pålegget er at det er avdekket en systemfeil i Danmark som gjelder bruk av teledata i straffesaker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Riksadvokaten pålegger norsk politi og påtalemyndighet å identifisere alle verserende norske straffesaker hvor det er innhentet informasjon fra Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til pålegget er at det er avdekket en systemfeil i Danmark som gjelder bruk av teledata i straffesaker. Så langt foreligger det ikke opplysninger som skulle tilsi at det kan være en tilsvarende feil ved systemene som benyttes av norsk politi, skriver Riksadvokaten.

Datasystemet der feilen er funnet, brukes av dansk politi for å tilpasse rådata fra teletjenesteleverandører til opplysninger som brukes i straffesaker. Det er blant annet blitt påvist feil ved konvertering av geografiske koordinater med tanke på å fastslå posisjonen til mobiltelefoner.

Den danske riksadvokaten har derfor besluttet å midlertidig stanse bruk av trafikk- og lokasjonsdata i blant annet pågående hovedforhandlinger. Det danske Rigspolitiet skal videre gjennomgå alle straffesaker i perioden 2012 til 8. mars 2019 hvor slike opplysninger er innhentet.

Riksadvokaten har også anmodet Kripos om å undersøke om det kan være en tilsvarende feil ved systemene som benyttes av norsk politi, selv om det så langt ikke foreligger opplysninger som skulle tilsi at det er tilfelle.

Personvernpolicy