Kraftig uvær skapte reisekaos, oversvømmelser og ras

Se video.

På Østlandet ble nær alle tog forsinket eller innstilt grunnet kraftig tordenvær og regn, og hus og veier ble oversvømt. På Vestlandet har det gått flere ras.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kraftige regnet både på Østlandet og Vestlandet det siste døgnet har med andre ord ført til store utfordringer.

I morgentimene var det totalt kaos i togtrafikken på Østlandet. Nær alle tog var innstilt, både hos Vy og Flytoget. I Oslo var det en tid stans på alle T-banens linjer, noe som skapte store forsinkelser.

Regnet øste ned over hovedstaden torsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Regnet øste ned over hovedstaden torsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Klokken 13.30 gjenåpnet Gardermobanen, men innstillinger og forsinkelser må påregnes, opplyste Bane Nor klokken 13.25. Flere andre toglinjer er fremdeles innstilt.

Skader for millioner

På Oslo S ble det meldt om kaotiske forhold torsdag morgen. En utagerende mann skal ha gått til angrep på en Vy-ansatt og ble lagt i bakken av vektere, ifølge Dagbladet. Fornærmede skal ha fått en finger i øyet.

Den kraftige nedbøren førte dessuten til store vannmengder og oversvømmelser en rekke steder.

Forsikringsselskapet Gjensidige hadde torsdag formiddag registrert 50 skader for til sammen rundt 2,5 millioner kroner.

Flest skader har det vært i Buskerud, Akershus og Østfold.

– Det er jevnt fordelt på lyn- og vannskader, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Oversvømmelser

De ansatte i Kriminalomsorgen i Lillestrøm ble torsdag morgen sendt hjem etter en oversvømmelse, ifølge Romerikes Blad. Et lynnedslag i et avløpsrør på taket av bygningen førte til at et vannrør sprakk, og enorme vannmengder fylte korridoren. 1.000 kvadratmeter med gulv må byttes og tørkes.

Også i Hedmark har vannmengdene skapt problemer. I Åsnes var det fare for at vann skulle trenge inn i rådhuset. Det var en tid fare for at kommunens arkiv ville bli oversvømt, og brannmannskapene jobbet med å pumpe ut vann.

Aktuelt: Tropenatt tre steder i Nordland

Vått i vest

Foreløpig har det kommet aller mest regn i Hordaland, som innehar alle fem topplasseringer på lista over stedene med mest nedbør natt til torsdag. Mest regn falt ved Gullfjellet, med 58 millimeter.

Kraftig lyn og torden over Oslo torsdag morgen skapte problemer for togtrafikken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kraftig lyn og torden over Oslo torsdag morgen skapte problemer for togtrafikken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

På Østlandet fikk Gvarv i Telemark mest regn i løpet av en time, med 31 millimeter.

Tordenbygene har nå trukket seg bort fra Østlandet, men det er mer nedbør i vente, advarer meteorologene.

Regnet kommer også til Trøndelag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for torsdag ettermiddag og kveld. Det kan komme 20–30 millimeter på tre timer i fylket.

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut farevarsel på gult nivå for jord- og flomskred på Vestlandet og deler av Oppland.

– Det ventes en ny episode med mye regn i løpet av fredagen, lokalt opp mot 80 millimeter per døgn, opplyser de på varslingstjenesten varsom.no.

På Vestlandet er veiene mellom Bergen og Voss stengt på grunn av ras og store vannmengder.

Aktuelt: 100.000 ventes til klimabrøl foran Stortinget

19 personer innesperret i tunnel

På E16 har det gått to store ras ved Bolstad, hvor flere biler ble innesperret. Til sammen ble 19 personer innesperret mellom klokken 1 og klokken 9 torsdag. Rasene har gått om lag 2 kilometer fra hverandre.

Omkjøringsveien på fylkesvei 314 måtte stenges ved Bergsdalen på grunn av ras utløst av regnværet.

En av dem som ble innesperret, var trailersjåfør Stig Kalleklev. I over tolv timer var han stengt inne i tunnelen ved Bolstad på E16 på grunn av ras på begge sider av tunnelen, ifølge Bergens Tidende.

Det vil trolig ta flere dager før veien kan åpne igjen, ifølge trafikkoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen.

Aktuelt: Thunberg til Trump: – Lytt til forskningen!

Passasjerer venter på taxi på Oslo S. Kraftig lyn og torden skaper togkaos på Østlandet. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Passasjerer venter på taxi på Oslo S. Kraftig lyn og torden skaper togkaos på Østlandet. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Personvernpolicy