Høyesterett skal avgjøre om det er straffbart å importere sexdukker i barnestørrelse

Advokat John Christian Elden forsvarer en mann fra Finnmark som er dømt for å ha innført en 1 meter høy japansk dukke. Ankesaken behandles i Høyesterett torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Advokat John Christian Elden forsvarer en mann fra Finnmark som er dømt for å ha innført en 1 meter høy japansk dukke. Ankesaken behandles i Høyesterett torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 45 år gammel mann fra Finnmark ble i vår dømt til betinget fengsel for å ha bestilt en sexdukke i barnestørrelse. Torsdag behandler Høyesterett ankesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finnmarkingen ble i Hålogaland lagmannsrett dømt til 60 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for innførsel av en 1 meter høy, japansk sexdukke.

Lagmannsretten beskrev i dommen dukken som «sexleketøy formet som kroppen til et mindreårig barn». Straffen mannen fikk, omfattet også besittelse av animert overgrepsmateriale og et mindre alvorlig våpenrelatert forhold.

Mannen erkjente de faktiske forhold i lagmannsretten, men nektet straffskyld. Mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, anførte at dukken ikke omfattes av straffelovens forbud mot seksualiserte framstillinger av barn, og at det heller ikke finnes rettspraksis som gir grunnlag for å konkludere med det.

Kripos slo alarm om innføring av små sexdukker i 2017. Samme år ble en mann i 20-årene fra Østfold dømt til seks måneders fengsel i Fredrikstad tingrett for blant annet å ha bestilt en seksualisert barnedukke. Dommen var den første i sitt slag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden har flere blitt dømt for tilsvarende forhold. I mars i år tok Høyre-politiker Peter C. Frølich til orde for å skjerpe loven etter at en mann fra Rogaland ble frikjent for å ha bestilt en «silikondukke som i størrelse og utseende fremstår som kroppen til et mindreårig barn».

Også denne mannen ble hadde Elden som forsvarer. Advokaten forklarte da til Dagbladet at retten begrunnet frikjennelsen med at loven var uklar på om dette rammes.