Forsvarssjefen: Russiske kjernevåpen langs grensen til Norge

– Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før nedrustningsavtalen var våpnene i Sovjetunionen rettet mot USA, med en rekkevidde på 10.000 kilometer eller mer.

– Det som skjer i disse dager, er at Russland har brutt denne avtalen om å ikke ha mellomdistanse kjernevåpen. De utplasserer, både langsmed de baltiske land, men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som det er mellomdistanse på, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forums podkast Krig & Sånn.

Iskander-systemet

Forsvarssjefen viser til en uttalelse E-tjenestens sjef, generalmajor Morten Haga Lunde, kom med i fjor i forbindelse med den åpne trusselvurderingen de legger fram hvert år. Det opplyser hans talsperson, major Roar Wold, til NTB.

Han fortalte da at det russiske missilsystemet Iskander er overført til nordområdene ikke langt fra grensen til Norge.

Iskander er et bakkebasert langtrekkende presisjonsvåpen med en rekkevidde på rundt 500 kilometer. Ifølge E-sjefen har Russland ved flere anledninger flyttet rundt på systemet for å markere sin misnøye.

Flyttingen til Petsjengadalen under øvelsen høsten 2017 gjorde at mål i store deler av Nord-Norge var innenfor missilenes rekkevidde. Fra Petsjenga til Korpfjell grensestasjon er det cirka 17 kilometer.

To nye systemer

Tirsdag skrev The Barents Observer at det nye missilsystemet Tor-M2DT også er utplassert i samme område. Ifølge den russiske flåten er formålet å sikre luftrom og forsvarsevne.

Tidligere denne måneden ble det kjent at flåten allerede har plassert ut det nye Bal-kystmissilsystemet på Sredny-halvøya ved Barentshavet. Det har en rekkevidde på opptil 150 kilometer. Systemet ligger 70 kilometer fra Vardø, skrev nettavisa.

Utplasseringen er antatt å være ment som et mottiltak mot radaren som nå bygges i Vardø.

Personvernpolicy