Bilbransjen etterlyser flere lærlinger

NHO etterlyser mer kontakt med fylkeskommunene når skoleplasser skal prioriteres. De opplever et stort gap mellom samfunnets faktiske behov for fagarbeidere og hvilke fag som skolene tilbyr. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
NHO etterlyser mer kontakt med fylkeskommunene når skoleplasser skal prioriteres. De opplever et stort gap mellom samfunnets faktiske behov for fagarbeidere og hvilke fag som skolene tilbyr. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bilbransjen og NHO opplever at fylkeskommunene ikke tilpasser skoletilbudet etter behovet i næringslivet og etterlyser mer kontakt med bransjene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bilbransjeforbund i NHO ber fylkeskommunene høre mer på hvilke behov samfunnet har når det etablerer skoletilbud, enn hva 15-åringer ønsker seg. Administrerende direktør Stig Morten Nilsen i NBF sier til Dagens Næringsliv at bilbransjen kunne tatt imot 300 flere lærlinger på landsbasis enn de 2.400 som allerede er ute i landets 1.300 bedrifter.

– Utdanningssystemets oppgave er å skaffe de fagfolkene bedriftene og samfunnet trenger. Det går ikke an å sitte isolert på bakrommet og planlegge antall skoleplasser uten kontakt med bedriftene eller analyser av næringslivets behov, sier Nilsen.

Han viser til at det legges for mye vekt på ungdoms lyst og mindre på det faktiske tilbudet. Mens mange velger populære fag hvor behovet for arbeidskraft er lite, velger for få fag knyttet til næringer og bedrifter som sliter med å få nok folk. Tall avisen har hentet inn fra Utdanningsdirektoratet, viser at det innen medier og kommunikasjon bare var 43 prosent som fikk læreplass. For bygg- og anlegg fikk 84 prosent læreplass.

Personvernpolicy