Politiet nærmer seg en beslutning i fregattsaken

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola i Øygarden i Hordaland natt til 8. november i fjor.
Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola i Øygarden i Hordaland natt til 8. november i fjor. Foto: Emil Wenaas Larsen / Forsvaret / NTB scanpix

Etterforskningen av havariet til fregatten Helge Ingstad er snart ferdig. Politiarbeidet har særlig vært rettet mot tre personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre som har status som mistenkt, er losen på tankskipet Sola som fregatten kolliderte med, vaktsjefen på KNM Helge Ingstad og en person ved trafikksentralen på Fedje, skriver Teknisk Ukeblad.

Påtaleansvarlig, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Vest politidistrikt, sier det er usikkert hvorvidt de vil vente med å ta en påtalemessig beslutning til Havarikommisjonen er ferdig med sin endelige rapport.

– Det er ikke gitt at vi vil vente helt til november når kommisjonen skal levere sin rapport. Siden det er mange aktører involvert i saken, er det foreløpig vanskelig å si nøyaktig når vi er klare til å ta en beslutning, sier Mevatne.

Losen på tankskipet har vært mistenkt for brudd på navigasjonsreglene. Blant annet undersøkes det om skipet lå riktig i farvannet, og om det ble gitt riktig signal til fregatten som kom imot.

Den mistenkte på fregatten er vaktsjefen som var ansvarlig på broen da kollisjonen skjedde, mens personen ved trafikksentralen på Fedje skal være mistenkt for uforstand i tjenesten.

Avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonen har uttalt at rapporten vil bli levert senest tolv måneder etter ulykken, det vil si 8. november.

Ifølge Forsvarsmateriells utregninger vil det koste 12 til 14 milliarder kroner å reparere fregatten, mens en ny vil beløpe seg til 11 til 12 milliarder kroner.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i Øygarden i Hordaland natt til 8. november i fjor. KNM Helge Ingstad fikk en stor flenge i siden av skroget og ble liggende i fjæresteinene i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden