Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging

Vilkårene for vindkraftutbygging skal strammes inn, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vilkårene for vindkraftutbygging skal strammes inn, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vilkårene for vindkraftutbygginger skal strammes inn, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han lover en radikalt lavere utbyggingstakt enn det har vært til nå, ifølge Dagens Næringsliv.

Ved utgangen av andre kvartal i år var 21 vindkraftprosjekter under bygging i Norge, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Prosjektenes samlede årsproduksjon tilsvarer 6–7 prosent av hele vannkraftproduksjonen.

Årsaken til den store utbyggingen er at tidsfristen for å komme inn under subsidiesystemet med elsertifikater nærmer seg, mener Freiberg.

Denne fristen er satt til 2021. Dermed er konsesjoner som er gitt over mange år, brått satt i arbeid.

Les også: Nok vindkraft i Europa til hele verden

Freiberg mener det er et behov for å se på konsesjonssystemet. I dag har en utbygger fem år på seg til å starte bygging etter at konsesjon er gitt.

Et sterkt politisk ønske om å få til vindkraft har imidlertid ført til en liberal holdning til å gi utsettelser, mener Freiberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser nå at det skaper konflikter, og at utbyggerne til slutt bygger noe annet enn det en opprinnelig så for seg, sier han.

I dag er den total effekten og de ytre grensene av en vindpark regulert i konsesjonene, men det er ikke satt klare begrensninger for størrelsen på enkeltturbiner eller plasseringen av disse. Det vil Freiberg nå se på.

Ifølge han kan innstramninger trolig gjennomføres ved å skjerpe praksis, men det skal også vurderes å skrive om regelverket for bygging og idriftsettelse.

Les også: Solberg: – Ikke sikkert det blir en nasjonal ramme for vindkraft