Alt om valget
Følg valget:

Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke

Nestleder og parlamentarisk leder Terje Breivik er klar med nye forhandlingsutspill etter møtet i Venstres stortingsgruppe onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nestleder og parlamentarisk leder Terje Breivik er klar med nye forhandlingsutspill etter møtet i Venstres stortingsgruppe onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre, KrF og Høyre møttes onsdag kveld for å drøfte de siste utspillene i bompengeforhandlingene. Frp skal ikke ha deltatt, ifølge NRKs kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet i statsministerboligen onsdag kveld var trolig over i 22.30-tiden, da to svarte biler ifølge journalister forlot stedet, muligens med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Grande hadde ankommet boligen drøyt to timer tidligere. Det er ikke kommet ut detaljer om hva som ble diskutert.

Aktuelt: Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

Taus Erna

– Du kan fiske i det vannet så mye du vil, men du kommer ikke til å få snøret i bånn, sa Erna Solberg (H) da programleder Fredrik Solvang forsøkte å få klarhet i om statsministeren ser en vei ut av den fastlåste situasjonen rundt mulige bompengekutt.

Solberg var gjest under partilederutspørringen på NRK1 tidligere onsdag. Hun ville da ikke bekrefte opplysningene fra NRKs kilder om at det skulle holdes møte om bompengesaken samme kveld – og at Fremskrittspartiet ikke kom til å delta – men understreket at hun hadde kontakt med alle partiene i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber hardt for å finne gode løsninger som balanserer alles ønsker og behov, sa statsministeren til pressen da hun var på vei ut av NRK-bygget på Marienlyst i Oslo. Hun kastet verken lys over når en enighet kan være på plass eller hva løsningene kommer til å gå ut på.

Frp: – Vi er ferdig forhandlet

Det som er på det rene, er uansett at Venstre har avvist den såkalte skissen som foreligger og kommet med en pakke med nye forslag som partiet ønsker å få regjeringspartnerne med på. Frp har på sin side blankt avvist at det er noe mer å forhandle om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venstre har hatt to måneder på seg til å legge sine ting på bordet. Vi anser oss fortsatt ferdige med forhandlingene, sa Frp-leder Siv Jensen til NTB onsdag ettermiddag.

Etter et over tre timer langt møte i stortingsgruppa, hadde Venstre-toppene Abid Raja og Terje Breivik et helt annet budskap: Forhandlingene fortsetter, og Venstre har en helt ny skisse til sine partnere i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venstre har vært opptatt av to ting i denne prosessen og i møtet i dag. Det er å sikre en løsning som er bra for klimaet, som får gjort noe med luftproblematikken i storbyene og som sikrer et godt alternativ til bilene, sa Breivik.

Venstre er åpen for å redusere bompengetrykket, slik Frp ønsker, men på ett vilkår:

– Vi må være helt trygge på at vi ikke får mer biltrafikk. Det er helt avgjørende for oss, sa stortingsrepresentant Guri Melby.

Les også: Full bompengesplid: – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv

Solberg ber om ro

Statsministeren reiste hjem fra Reykjavik på Island en dag tidligere enn planlagt tirsdag kveld, ifølge TV 2 for å ta grep om den eskalerende konflikten rundt bompengesaken. Men mens Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande er i åpen konfrontasjon i mediene, var statsministeren ikke tilgjengelig for mediene før onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At man kommenterer saker på veien, får være opp til hvert enkelt parti, men jeg mener at vi akkurat nå bør finne fram til balansen som er nødvendig for å bli enige, sa Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun kalte tidligere onsdag hjem leder Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti fra hans valgkampturné på Sørlandet. Onsdag ettermiddag bekreftet han overfor NTB at han var i Oslo for å være tilgjengelig i tilfelle det skulle blir behov for å møtes. Heller ikke KrF har godtatt skissen Frp hevder var klar til forankring i partiorganene.

Siv Jensen valgte på sin side å ta en tur i skogen etter endt arbeidsdag onsdag og la ut et bilde av seg og sin lille nevø i tilsynelatende rolige og harmoniske omgivelser ved en innsjø: «Frp og jeg har forhandlet oss ferdig. Men det er andre ting som er viktig også. Derfor er jeg en tur i marka med familien», skriver Frp-lederen.

Les også: Bompenger har skapt opprør i Norge: Derfor krangler partiene

Se video: Dette er kjernen i bompengeopprøret