Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge

Al-Noor Islamic Centre i Bærum mandagen etter angrepet som rystet moskeen forrige lørdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Al-Noor Islamic Centre i Bærum mandagen etter angrepet som rystet moskeen forrige lørdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skal vi ta høyreekstrem­istisk og antimuslimsk aktivitet på alvor, trenger vi mer kunnskap om dem som er truet, skriver forsker Torkel Brekke i en kronikk.

I et innlegg i Vårt Land slår religionsprofessoren ved C-REX – Senter for ekstremisme­-forskning ved UiO fast at vi vet veldig lite om moskeer i Norge, og at vi bør gjøre noe med det. Ifølge Brekke har Norge 150 moskeer med 150.000 medlemmer. Til sammenligning har Sverige har 150 moskeer med 154.000 medlemmer, og Danmark har 170 moskeer med 50.000 medlemmer.

Mens for eksempel danskene og svenskene vet mye mer, vet vi i Norge altfor lite om omfanget av trusler og angrep mot moskeer i her til lands, mener Brekke. Han foreslår å ta utgangspunkt i danske og svenske studier og få opp det norske kunnskapsnivået.

I en rapport fra Uppsala Universitet fra i fjor om trusler mot og ­sikkerhet ved muslimske forsamlinger i Sverige kommer det fram at hele 59 prosent av forsamlingene var blitt utsatt for fysiske angrep, og mer enn hver fjerde moské hadde opplevd mer enn ti fysiske angrep. Bare 11 prosent av de svenske moskeene hadde aldri opplevd verken angrep eller trusler.

– Norge ­trenger en faglig solid rapport om ­moskeene i landet, og vi ­trenger den raskt, konstaterer Brekke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden