Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute

Hensikten med å lære å svømme i naturlig farvann er at elever blir bedre forberedt på håndtere plutselige hendelser med bølger, kaldt vann og dårlig vær. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Hensikten med å lære å svømme i naturlig farvann er at elever blir bedre forberedt på håndtere plutselige hendelser med bølger, kaldt vann og dårlig vær. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Å trene på svømming utendørs kan gi bedre erfaring med plutselige, uventede situasjoner og forebygge drukning bedre enn innendørs svømmetrening, mener NIH.

Totalt har 55 personer druknet i Norge mellom 1. januar og 31. juli, 18 av dem i juli. Norges idrettshøgskole (NIH) sier til Aftenposten at svømmeopplæringen må gjøres annerledes for å få ned drukningstallene.

– De aller fleste av disse drukningene skjer utendørs, mens svømmeopplæringen foregår innendørs, sier førsteamanuensis May Grydeland ved NIH, som sammen med flere fagfolk som står i bresjen for en endring av svømmeopplæringen i skolen.

Sammen med Oslo kommune har de et kurs for lærere i Oslo-skolen, der 18,8 prosent av elevene ikke kan svømme etter fjerde klasse, ifølge Klassekampen.

Med dette kurset skal lærerne kunne gi svømmeopplæring inne og ute.

Hensikten med å lære å svømme i naturlig farvann er at elever blir bedre forberedt på håndtere plutselige hendelser med bølger, kaldt vann og dårlig vær.

– Her skal man møte en reell situasjon og lære risikovurdering og selvberging ute. Det er helt annerledes å dykke her enn i 28 grader innendørs, sier Grydeland om treningen ute.

Hun mener svømmeopplæring må inn i den generelle grunnskolelærerutdanningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden