Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag

 Terrorforsøket i moskéen i Bærum - Dette er saken

Det blir trolig ikke nye avhør av terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) før onsdag, opplyser forsvareren hans, advokat Unni Fries, til NTB.

Manshaus ble lørdag avhørt i over tre timer. Da forklare 21-åringen at han ønsket å skremme muslimer. Hovedtemaene i avhøret lørdag var funn på drapsåstedet på Eiksmarka og reiseruten til Al-Noor-moskeen.

– Manshaus er rolig og forklarer seg i store trekk i det vi kaller fri forklaring og uten at vi trenger å stille spørsmål, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby da lørdagens avhør var avsluttet.

Manshaus er siktet for terror etter at han forrige lørdag tok seg inn i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum og løsnet skudd. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

– Detaljert

Skyldspørsmålet har ifølge Kraby ikke vært tema i avhørene hittil, men Manshaus har sagt seg villig til å forklare seg videre i flere avhør til uka.

Den draps- og terrorsiktede 21-åringen har sagt at han vil vente med å ta stilling til om han vil godta en såkalt judisiell vurdering.

I det første avhøret fredag avga 21-åringen en svært detaljert forklaring som gjorde at politiets teorier er styrket, opplyste Kraby etter avhøret. Også detaljer i avhøret lørdag styrket teoriene, ifølge Kraby.

To teorier

Politiet har tidligere opplyst at de har to hovedteorier når det gjelder hvorfor 21-åringen valgte å ta livet av sin 17 år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot rase. Etter avhøret lørdag mener politiet at begge disse teoriene er styrket. Stesøsteren ble adoptert fra Kina da hun var to år gammel.

Mandag ble Manshaus varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud.

Video: Her er siktede i rettssalen:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært